Бургаският окръжен съд отложи делото срещу четиримата гранични полицаи, които преди десет години застреляха турски бракониер в изпълнение на служебните си задължения. Граничарите отново бяха призовани на разпит по съдебна поръчка на Турския наказателен съд.

Бургас

Въпреки че турският риболовен кораб е заловен в български териториални води, турските власти обвиняват българските гранични полицаи, че прострелването е станало на борда на турската гемия, която се счита за турска територия.

По молба на адвокатите Бургаският окръжен съд не даде ход на делото, а площадът пред сградата се изпълни с хора. Граждани, приятели, настоящи и бивши граничари определиха като недопустимо граничните полицаи, които преди десет години бяха наградени за изпълнението на дълга си, да бъдат екстрадирани и съдени в Турция.

Румен Люцканов: Как следващият ще изпълнява служебните си задължения след подобни неща!

Красимир Ванков: И когато се наложи група за бордови контрол да гони, командирът на групата ще каже: Шефе, съжалявам, бяха по-бързи, избягаха.

Адвокатите на четиримата гранични полицаи поясниха, че в турската страна има непредставени досега писмени материали, с които те са длъжни да се запознаят. Граничните полицаи казаха, че изходът от делото е изключително важен за работата на действащите им колеги.

Николай Костов, граничен полицай: В момента сме в условията на специфична международна обстановка и непрекъснато българските граничари се налага да решават предизвикателства и когато всички знаят, че зад тях стои държавата, ще се изпълняват движенията по-спокойно.
Михаил Цонков: Очакваме да бъдем защитени, очакваме държавата така, както ние сме си свършили дълга към държавата, очакваме така и държавата в някаква степен от компетентните институции да ни помогне и да вземем позиции и да получим нужната подкрепа.

Следващото дело е на 9 ноември.

Съдът в Бургас не даде ход на делото срещу граничните полицаи, обвинени в Турция

Съдът в Бургас не даде ход на делото срещу граничните полицаи, обвинени в Турция

Жители на Бургас се вдигнаха в подкрепа на четиримата гранични полицаи, които през 2008 г., изпълнявайки служебните си задължения и пазейки българскат...