Районният съд в Панагюрище разпореди допълнителни изследвания, които да установят в пълни детайли здравословното състояние на обвинение в изнасилване на непълнолетно момиче бивш кмет на Стрелча, Иван Евстатиев.

Защита му поиска той да бъде освободен под парична гаранция, за да се лекува след прекарания в следствения арест инсулт. Съдът обаче отложи решението си за 12-и февруари и назначи нова експертиза.

Заседанието днес се гледа в болничната стая на Евстатиев в отделението по неврология в Пазарджик. Преди него вече бе назначена тройна експертиза, извършена от местни лекари.

Ташкена Колчева, адвокат на Иван Евстатиев: Той не може да седи в ареста. Това е становището, че той е в тежко здравословно състояние, че има инсулт, има тежка бъбречна недостатъчност - втора, към първа степен и има диабет.

От Районната прокуратура в Пазарджик обаче настояха за нови изследвания и още една експертиза.

Пламен Пантов, наблюдаващ прокурор: Не сме усъмнени. Назначена е допълнителна експертиза, която да отговори на по-широк кръг въпроси.

За да чуят решението на съда, пред болницата се събраха протестиращи граждани от Стрелча, според които пазарджишката експертиза е манипулирана, а Иван Евстатиев симулира.

След заседанието протестиращите се събраха под прозореца на болничната стая на Иван Евстатиев, за да го освиркват.