НОВИНИ

Отложиха източването на мазута от кораба "Мопанг" заради лошо време

Министър-председателят Бойко Борисов се срещна с екипа, който работи по източването на мазута от потъналия кораб край Созопол.Той уточни, че тъй като морето е бурно операцията днес се отлага, защото трябва да се пази живота на водолазите. Близо 3 милиона лева са осигурени за дейностите по източването на горивото. Те ще бъдат извършени от Варненска и софийска фирма. От морска администрация увериха, че в момента течът в спрян и от корабът не изтича мазут.

bnt avatar logo
от Веселин Григоров
12:03, 23.08.2018 (извънредно)
Чете се за: 00:57 мин.
У нас

Премиерът Борисов и министър Московски пристигнаха във водолазната база в Созопол, за да се запознаят на място с подготовката на техниката и екипите, които трябва да източат мазута от „Мопанг".

Бойко Борисов: Стигнахме до решението, че трябва с наличната техника- има такъв, с наличния човешки потенциал и капацитет-има такъв, с необходимото за случая финансиране- осигурено, да си изпомпат, за да може след това той да продължи да си бъде атракция за водолазите, които си го обичат.

12 водолази, три барокамери и три специализирани кораба са в готовност за началото на операцията. Осигурената сума за операцията е рамкова, т.е. тя може да бъде използвана наполовина или на 60 или на 70%, поясни министърът на транспорта Ивайло Московски.

Ивайло Московски, министър на транспорта: Максималният обем, който е възможно да има мазут е около 600-650 тона, ако течната фракция е по-малко ще бъде изтеглена само тя, така че затова казвам, че сумата е рамкова, тя обезпечава в максимален вариант това нещо.

Шефът на Морска администрация капитан Живко Петров каза, че подготовката е в напреднал етап и при добро време започват водолазните спускания.

кап. Живко Петров - началник на Морска администрация: Мобилизацията е почти завършена, тук са два контейнера с оборудване, тук е водолазният кораб, на място е корабът, който ще събира изпомпеното плюс нашият катер. За съжаление времето не позволява да пуснем бон днес, вълната е тежка и неприятна, къса боновете.
Ивайло Иванов, управител на „Хидроремонт": В момента се мобилизираме за операцията, хидро-метеорологичната обстановка не позволява да излезем в морето и да се позиционираме, така че използваме това време, за да се подготвим максимално добре за операцията, като проиграваме всички възможни сценарии.

Очаква се в началото на идната седмица времето да бъде благоприятно за първите гмуркания на водолазите.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Разследват причините за падането на малкия самолет край Шумен
Разследват причините за падането на малкия самолет край Шумен
Двама убити при атака с нож в предградие на Париж
Двама убити при атака с нож в предградие на Париж