Към момента е отложено източването на горивото от кораба "Мопанг" край Созопол заради силен вятър. При контролно пробиване на един от резервоарите е изтекло гориво под силно налягане.

Созопол

Десет водолази с маски и с подаване на въздух от повърхността работят на две смени под водата. От един от резервоарите е изтекло гориво под налягане, а по спесификация на кораба неговият обем е 93 400 л гориво, казаха специалисти. Все още не може да се каже дали резервоарът е пълен, най-вероятно това ще стане ясно към края на операцията.

Вече трети ден продължава работата върху кораба "Мопанг", тя засега е свързана само с пробиване на контролни отвори от водолазите, за да се установи в кои танкове и в кои трюмове има все още гориво и какво е неговото количество.

Силният североизточен вятър тази сутрин не позволява на водолазите да слязат под водата, това може би ще стане в късния следобед, очаква се в близките дни да започне истинското източване на мазута от кораба "Мопанг".

"По-скоро се сбъдват по-лошите предсказания за голяма количество гориво на борда, но не може да се каже колко", казаха още специалистите. Вече са пуснати шест шестонни бетонни котви около кораба и са закачени боновите заграждения, които ограничават разлива, който впоследствие ще бъде събран със специализиран кораб.

Източването на мазута ще започне, когато метеорологичните условия са благоприятни, категорични са от спасителния екип.