НОВИНИ

Отложиха пръстовия отпечатък в извънболничния сектор

Министерството на здравеопазването отлага въвеждането на "пръстовия автентификатор" в извънболничния сектор. Решението ще предпази здравната система от срив в медицинската, техническата, информационната и финансова стабилност на здравеопазването, обяви министърът на здравеопазването д-р Илко Семерджиев.

отложиха пръстовия отпечатък извънболничния сектор
bnt avatar logo
от БНТ
11:40, 21.02.2017
Чете се за: 00:40 мин.
Още

Ръководството на МЗ е решило да се започне нормативна процедура по отказ за въвеждане на идентификатора през 2017 г. и отлагането му за 2019 г.

По изчисления на НЗОК при внедряване на регистрационната система в извънболничния сектор, включително аптеките, ще трябва да бъдат закупени още поне 25 - 30 000 пръстови скенера и четци за машиночитаеми лични документи на обща стойност над 25 млн. лв. Ще бъдат нужни и средства за поддръжка на софтуер, интернет връзка и други. До момента за въвеждането на софтуерът болниците са платили над 4 млн.лв., а на НЗОК - 477 000 лв. НЗОК е декларирала пълна невъзможност за поемане на допълнително натоварване, както и липса на средства, техника и налични помещения за инсталирането й.

На 16 март предстои заседание на петчленен състав на Върховния административен съд /ВАС/,който ще разгледа на втора инстанция решението на тричленния състав на ВАС за обявяване на правните основания за въвеждане на пръстовия идентификатор за нищожни.

Според ръководството на МЗ е подходящо да се изготви концепция за Електронна здравна карта, съдържаща частично или пълно електронно здравно досие, което да бъде интегрируемо в Единния идентификационен документ. Неговото въвеждане предстои поетапно в ЕС и в България от 2018 г. От друга страна контролът при такава форма на идентифициране и управление на медицинската информация е максимално възможен и ефективен.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Изграждат временен бетонов път на пътния възел при Кочериново
Изграждат временен бетонов път на пътния възел при Кочериново
Огнян Герджиков: Засега няма да се излъчва еврокомисар
Огнян Герджиков: Засега няма да се излъчва еврокомисар