НОВИНИ

Отложиха за утре срещата за Сирия

Поредното заседание на международната група за уреждане на кризата в Сирия, което трябваше да се състои днес в Астана, се отлага с един ден, съобщи казахстанското министерство на външните работи, цитирано от Ройтерс и ТАСС.

bnt avatar logo
от Източник: БТА
08:34, 15.02.2017
Чете се за: 01:01 мин.
По света
отложиха срещата сирия

Делегациите на сирийското правителство и на опозиционни групи вече са пристигнали в столицата на Казахстан за преговорите.

Говорител на казахстанското външно министерство отбеляза пред Франс прес, че срещата е отложена поради технически причини. Той не даде подробности.

Преговорите ще започнат утре в 6 ч. по Гринуич (8 ч. българско време). Предвидено е те да се концентрират върху чисто военни въпроси, съобщи казахстанското външно министерство в комюнике, цитирано от Франс прес.

На 6 февруари в Астана се състоя първото заседание на съвместната оперативна група за мониторинг на режима на прекратяване на огъня в Сирия, с участието на експерти от Русия, Турция и Иран, както и ООН и Йордания. Групата беше създадена след конференцията за решаване на сирийския конфликт, състояла се на 23 и 24 януари в казахстанската столица, припомня ТАСС.

Франс прес отбелязва, че отложените за утре преговори в Астана са смятани за прелюдия към среща за Сирия в Женева под егидата на ООН, която е предвидено да започне на 23 февруари. Очаква се преговорите в швейцарския град да се съсредоточат върху политическите аспекти на конфликта, включително бъдещето на сирийския президент Башар ал Асад.

Няколко сирийски опозиционни групи, участвали в първата среща в Астана, казаха, че този път не са получили покани, посочва Франс прес. Делегацията на режима в Дамаск е оглавявана от сирийския постоянен представител в ООН Башар ал Джаафари, руската - от специалния пратеник на президента Владимир Путин за Сирия Александър Лаврентиев, а иранската - от заместник-министъра на външните работи Хосейн Джабери Ансари.

Специалният пратеник на ООН за Сирия Стафан де Мистура ще бъде представен от "технически екип". Йордания, поканена като наблюдател, е изпратила в Астана делегация на високо равнище. Съединените щати още не са решили дали да имат присъствие на дискусиите.

Представители на страните гаранти за примирието в Сирия - Русия, Иран и Турция - ще проведат днес редица двустранни срещи, заяви близък до преговорите източник, цитиран от ТАСС.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Нивата на замърсяване на въздуха у нас са намалели значително
Нивата на замърсяване на въздуха у нас са намалели значително
Ученици от Шумен помагат на майката с две деца, чийто дом изгоря
Ученици от Шумен помагат на майката с две деца, чийто дом изгоря