Испанските авиокомпании „Iberia” и „Vueling” отмениха почти 50 полета днес заради обявената всеобща стачка в автономната област. Iberia е отменила 12 рейса между Мадрид и Барселона, а Vueling – 36.

© БГНЕС

Решението е взето, за да бъдат избегнати възможни проблеми във връзка с новите протести.

По-рано беше разпространена информация, че от пет различни града на автономната област към Барселона се отправят колони от протестиращи. Те трябва да се съберат в столицата на автономната област, където ще се проведе голям митинг. Обявена е и всеобща стачка.

Митинги, затваряне на пътни артерии и железопътни линии започнаха в Каталуния на 14 октомври след произнасянето на присъди от Върховния съд на Испания срещу 12 каталунски политици, участвали в подготовката и провеждането на референдума за независимост на автономията през 2017 .

Протестите прераснаха в сблъсъци със силите на реда, като данните са за 500 ранени, в това число 200 полицаи. До момента са задържани около 100 човека.

Най-малко 19 души са арестувани по време на вчерашните протести на привърженици на независимостта на Каталуния.

Вследствие на безредиците са ранени петима служители на реда. От службата за спешна помощ съобщават за 18 пострадали, като по-голямата част са били в Барселона.