НОВИНИ

Отмененият мораториум върху род пестициди повишава смъртността на пчелите

До 90% е достигнала смъртността при пчелите в някои части на България след тежката зима. Проблемът се засилва и заради отменения през март мораториум върху използването на опасни пестициди в земеделието, които са пагубни за пчелните семейства. За повторната забрана на препаратите се обяви евродепутатът Мария Габриел, която проведе открит урок в пловдивско училище в рамките на програмата „Медена закуска”.

БНТ2-Пловдив
от БНТ2-Пловдив Росица Колева
21:05, 09.05.2017
Чете се за: 00:42 мин.
У нас

Пчеларите от пловдивското дружество „Акация” са категорични, че неоникотидните пестициди са изключително вредни както за пчелите, така и за хората, защото поразяват почвата за години напред.

Георги Лисичков, пчелар
„Те се внасят в почвите заедно със самото семенце. Цялата почва около него се натравя с тия препарати. Той не стига до растението чрез пръскане, той влиза чрез кореновата система, така натравя цялото растение. Почвата също се натравя и това продължава с години.”

Наскоро обаче обявеният от Европейската комисия мораториум върху използването на тези пестициди бе частично отменен в шест държави в това число и България.

Мария Габриел, евродепутат
„Категорично тук подкрепям каузата на пчеларите да се върнем към старото решение, т.е. наистина да има мораториум върху употребата, защото вредното влияние на пестицидите е не само върху пчелите, а и върху нашето здраве.”

Мария Габриел обяви, че ще работи за това. Тя пристигна в пловдивското училище „Антим I”, за да даде старт на кампанията „Медена закуска” в областта. Програмата цели да запознае учениците с изключителната роля на пчелите за екологията на планетата и ползите за здравето от употребата на мед. С помощта на местните пчелари децата научиха интересни подробности от живота на пчелните семейства и различните видове мед, които се добиват у нас.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Нов арест в Германия
Нов арест в Германия
45 години от създаването на Института по тракология към БАН
45 години от създаването на Института по тракология към БАН