НОВИНИ

Отменено е разрешението за строеж на мястото на съборения тютюнев склад

По настояване на прокуратурата Регионалната дирекция за национален строителен контрол в Пловдив обяви за нищожно разрешението за строеж, издадено на собствениците на тютюневия склад на ул. „Одрин" 8 в града. На 6 март тази година те започнаха да разрушават сградата, която е паметник на културата.

bnt avatar logo
от Сашка Пушкова
17:41, 02.09.2016
Чете се за: 00:25 мин.
У нас

Разпореждането за нищожност на практика отменя строителното разрешение за изграждане на хотел на мястото на тютюневия склад, което беше подписано от главния архитект на Пловдив - Румен Русев и издадено на управителя на фирмата - собственик Георги Бранеков. Прокуратурата повдигна обвинения и на двамата за допуснати десетки нарушения на Закона за устройство на територията и Закона за културното наследство, както и за липсата на задължителното съгласуване с министерство на културата.

В момента складът е обезопасен, но не е укрепен, тъй като се провеждат процедури за възлагане на обществени поръчки. Припомняме ви, че министъра на културата подписа заповед за възстановяване на сградата в едногодишен срок. Общината отдели повече от 100 000 лева за укрепване на склада, тъй като собствениците отказаха да го направят. Те обаче ще поемат разходите след приключване на строителните дейности.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Как ще се договарят минималните осигурителни доходи за догодина?
Как ще се договарят минималните осигурителни доходи за догодина?
Ислам Каримов - борец срещу ислямистите и потисник на инакомислието
Ислам Каримов - борец срещу ислямистите и потисник на инакомислието