Бедственото положение на територията на община Смолян е отменено днес в 13 часа. Остава обаче в сила частичното бедствие за селата Мугла, Горово, Киселчово, Горна Арда, Стикъл и кметствата Арда, Могилица, Смилян, Петково. Причината е множеството активизирали се свлачища, които затрудняват достъпа до населените места. До едно от селата - Горово, успя да стигне кореспондентът ни в Смолян Величка Петкова.

Смолян Горово, Смолян

12-километровата отсечка от Смилян до село Горово е трудно проходима. А самото село на практика е откъснато. Единственият път, през който се влиза в село Горово е пропаднал ето на това място. И оттук вече няма минаване.

На метри от свлачището е къщата на Хамди Ортакчиев. Разказва, че земята тръгнала изведнъж от дъждовете през нощта.

Хамди Ортакчиев: То се вижда, че е опасно, не може да се минава, голяма дълбочина е, широко, има пет шест метра в ширината, дълбочината му е най-малко три метра.

Хамди не се притеснява за къщата си, защото била на здрава основа. Но до останалата част на селото не може да стигне, освен по обходен път. По него Горово е заредено с продукти от първа необходимост.

Анелия Елева: Засега дойде хлябът, заредено е всичко.

За да има достъп до Горово от община Смолян, вече са започнали да разширяват обхода.

Чавдав Червенков - кмет на с. Смилян: То е съществуващ път, но тесен, който не позволяваше пожарни и такива коли, затова се разширява, в момента виждате машината работи.

Аварийни екипи разчистват свлачищата и на други места в общината.

Николай Мелемов - кмет на Смолян: Хубавото е, че нямаме бедстващи хора, т.е. хора, които да нямат ток вода, хляб, храна и така нататък. Имаме постоянен контакт с кметицата на Мугла и с хора в Горово, каквото е необходимо ще го доставим.

А хората в Горово се надяват до утре поне обходния път да е готов.