Частичното бедствено положение в провадийското село Тутраканци е отменено. Водата в язовира е под преливника, след като цяла нощ е източвана с помпа. Няма опасност за хората в селото, а евакуираните могат да се върнат в домовете си. Предстои язовирът да бъде пресушен и изведен от експлоатация. Това е и предписанието на експертите за съоръжението.

Повече за ситуацията вижте от прякото включване на Светлана Ганчева.

Тутраканци, Провадия

След интензивното източване през нощта и днес, нивото на язовира вече е с близо метър и половина по-ниско в сравнение с вчера. В селото няма сериозни поражения.

Росен Горанов, кмет на село Тутраканци: Има няколко улици изронени от притока и една къща има приземния етаж двете стаи са наводнени. Прекопан е преливникът доста дълбоко надолу и при проливен дъжд няма опасност.

Хората от 12 къщи в близост до язовира бяха евакуирани. Николай Христов е прекарал нощта в Провадия, след като водата е заляла част от двора му.

Николай Христов, село Тутраканци: Изглежда не е толкова поддържан . Досега не е правил такава беля, ама... коритото е много малко, то е направено наравно с къщите и най-малката вода ни залива, то не е за първи път при нас тук.
Евакуираните жители на Тутраканци ще се върнат в домовете си още днес

Евакуираните жители на Тутраканци ще се върнат в домовете си още днес

Нормализира се обстановката в община Провадия. Вчера язовирът в провадийското село Тутраканци преля. Евакуирани бяха няколко семейства. Нивото на язов...

От водната стихия стената на язовира е частично съборена от външната страна, защото там е била изградена от пръст.

Светослав Цветанов, концесионер на язовир „Тутраканци“: Мокрият откос е от камъни и той си удържа. Но ние се мобилизирахме с доста голяма група доброволци и може би около 200 чувала пясък хвърлихме и спряхме теча на самата стена.

След прокопаването на допълнителен канал и източването на язовира, водата вече е до кота нула и ще остане така. Водоемът няма да се ползва, преди да се вземе решение дали ще бъде ремонтиран или ликвидиран.