НОВИНИ

Отменят по-високите данъци на имотите в курортите

По-високите данъци на имотите в курортите се отменят. Това решиха на извънредно заседание депутатите от бюджетната комисия към парламента. От началото на тази година по-високи данъци са въведени в 46 курортни общини. Хората, които вече са ги платили ще си получат парите обратно.

Цветелина Катанска
от Цветелина Катанска
18:09, 23.04.2019
Чете се за: 00:46 мин.
У нас

Хората, които вече са заплатили своя имотен данък ще имат два варианта след преизчислението - или да им бъдат възстановени парите веднага или да им бъдат прихванати следващи задължения. Причина за промяната на закона е решение на Конституционният съд, който постанови, че противоречи на конституцията да бъдат облагани жилищата в курортите с по-висок налог. Така само няколко месеца, след като бяха приети тези текстове - те отпадат.

Първоначалните изчисления на общините показваха, че по-високите данъци ще им донесат допълнително 200 млн. лева. Сега тези пари няма да постъпят в местните бюджети. Целта на поправката тогава беше да излязат на светло укритите от собствениците на имоти доходи.

Припомняме ви, че по-високият данък важеше за тези имоти в курортите, които не са отдавани под наем или не са регистрирани като туристически обекти и не са основно жилище.


Менда Стоянова, председател на бюджетната комисия към парламента: С разпоредбите, които приехме ние дадохме указания тази отмяна на този член да важи с дата от 1 януари 2019 г. и хората, които са платили служебно да им бъде преизчислен размерът на данъка, който дължат като той ще бъде в размерите преди влизането в тази разпоредба.

Новите поправки ще влязат в сила едва след като бъдат гласувани на първо и второ четене в пленарна зала и обнародвани в държавен вестник. Очаква се това да стане в съкратени срокове.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Четирима кандидати за убежище в Германия застанаха пред съда
Четирима кандидати за убежище в Германия застанаха пред съда
Проверяват къщи за гости, собственост на семейството на Елена Йончева
Проверяват "къщи за гости", собственост на семейството на Елена Йончева