В Благоевград обсъждат нови правила, за да се ограничи движението на каруци в централната градска част. Промените в Наредбата за обществения ред и сигурност предвиждат по-големи глоби, както и отнемане на конете от собствениците им. От Общината в Благоевград предвиждат още да забранят на младежите под 18-годишна възраст да карат каруци в града.

Благоевград

В Благоевград има повече от 100 каруци, а броят им непрекъснато расте, казаха от Общинския съвет в града.

Георги Васев, председател на комисията по опазване на обществения ред и сигурност към Общинския съвет в Благоевград:
„В момента наблюдаваме един пик на движението на каруците из целия град – няма център, няма определени места, няма защитени зони и т.н. Това е свързано най-вече със санирането.”

“Особено по кварталите крайните е пълно.”

„Требва да се сопрат, не да се ограничат.”

Според сега действащата наредба собствениците на каруци са длъжни да ги регистрират в Общината, но много от тях не го правят. Съставени са и десетки актове на хора с каруци, които се движат по забранени улици. Глобите обаче не се плащат. Затова от общинската администрация предвиждат нови, по-строги санкции.

Георги Васев, председател на комисията по опазване на обществения ред и сигурност към Общинския съвет в Благоевград:
„Санкция под 200 – 250 лева няма да има. При повторно нарушение сигурно ще тръгнат от 300 лева. След това вече трябва да предстои отнемане на животното.”

Отнетите коне ще бъдат настанявани в базата на общинската фирма по чистота. За да си получат обратно животните собствениците им ще трябва да платят за престоя и изхранването на им – средно по 30 лева на ден.