Отново безрезултатно завърши срещата между главния преговарящ на ЕС Мишел Барние и британския министър за Стивън Баркли, гласи съобщение на Еврокомисията.

Мишел Барние подчерта на срещата с Баркли, че е крайно важно споразумението за напускане да включва напълно функционално решение, позволяващо да се избегне твърдата граница на остров Ирландия, да защити цялата икономика на острова и целостта на единния пазар.

Главното препятствие пред споразумението между ЕС и Великобритания е положението за бекстопа – това е особения режим, който ще позволи на Северна Ирландия временно да остане в митническия съюз на ЕС и единния европейски пазар след реализирането на Брекзит.

Великобритания не е съгласна на бекстоп във вида, който е предложен в проекта за споразумение с ЕС. И Брюксел не е съгласен със сегашното предложение на Лондон за въвеждането на единен митнически режим за селскостопанската продукция и хранителните стоки на остров Ирландия.

Тест на Ламанша за Брекзит без сделка

Тест на Ламанша за Брекзит без сделка

Франция репетира за Брекзит без сделка. Днес на пристанището в Кале бяха тествани граничните мерки, които трябва да действат след като Великобритания...