Хиляди привърженици на опозиционния лидер на Венецуела Хуан Гуайдо излязоха по улиците на Каракас днес, като поискаха оттеглянето на президента Мадуро, който събра своите привърженици на друго място в столицата.

© БГНЕС

Опозиционните демонстранти носеха национални знамена и транспаранти с лозунги като „Мадуро вън“ и „Следвайте примера на Боливия“ - препратка към оставката на лидера на тази страна Ево Моралес пред обвинения за измама на изборите.

Гуайдо, който е признат за изпълняващ длъжността президент на Венецуела от около петдесет държави, трябваше да говори с поддръжниците си на един от централните площади.

Лагерът му смята, че изборите през 2018 г., които върнаха Мадуро на поста, са били компрометирани от измами. Опозиционният лидер призова политическия наследник на покойния президент Уго Чавес, да свика нови избори.

Броят на протестиращите в събота изглеждаше далеч от десетките хиляди, които той веднъж събра, но около 5000 души са участвали в демонстрацията днес, което го направи най-големият митинг от май, след неуспешното въстание, ръководено от Гуайдо.

Мадуро предупреди, че няма да търпи никакви опити да се възпроизведат събитията, довели до напускането на Моралес и изгнанието му в Мексико – определени от него като „държавен преврат“.

В петък въоръжени мъже щурмуваха централния офис на Гуайдо в източната част на Каракас, като взеха охранителни камери и компютри, пари и документи за самоличност.