НОВИНИ

Отново дим и мъгла на автомагистрала "Тракия" тази сутрин

Основната версия за вчерашните верижни катастрофи е, че димът от затвореното депо край Ихтиман в съчетание с мъглата са довели до трагедията.

Карина Караньотова
от Карина Караньотова
12:04, 06.07.2017
Чете се за: 00:53 мин.
У нас

Взети са всички необходими мерки за предупреждаване на шофьорите за намалената видимост на автомагистрала "Тракия", още когато са подадени първите сигнали за горящото сметище в средата на миналата седмица, коментираха пред БНТ от "Пътната агенция".

Днес сметището продължава да гори и ситуацията на пътя е сходна, но мерките за безопасност са засилени - вече има сигнализация и информация за лошите условия.

И днес мъглата край Ихтиман се примеси с дима от затвореното депо за отпадъци на магистралата и резултатът беше намалена видимост и миризма на запалени боклуци в радиус от километри. От седмица сметището тлее в дълбочина и никаква техника не може да достигне до сърцевината на огъня.

От ранни зори пожарникарите се опиват да изгасят възпламенилото се ихтиманско сметище, но безуспешно.

Обливането с вода не успява са спре задимяването. Шефът на пожарната в Ихтиман е убеден, че намалената видимост се дължи 98 % на мъглата и само 2 на дима. Кметът на града също е на мнение, че пушекът е минимален и не създава проблеми. Това сметище е едно от 70-те затворени и чакащи рекултивация открити депа, които не отговарят на европейските екологични изисквания.

Калоян Илиев, кмет на Ихтиман: Подаден е проект още миналата година в МОСВ, но чакаме да бъдем одобрени и да бъде финансиран този проект.

Кметът на Ихтиман Калоян Илиев е получил предписание за опасното сметище още на 28 юни. На телефон 112 от четвъртък постъпват сигнали, но от МВР не могат да ни дадат информация какви мерки са взети за обезопасяване на магистралата след получаването им.

Причината е, че Софийската окръжна прокуратурата ще образува досъдебно производство срещу неизвестен извършител във връзка с инцидента и в момента се проверяват обстойно реакциите на всички институции.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Доклад на комисията за проучване на случаите на неизплатени заплати приет в НС
Доклад на комисията за проучване на случаите на неизплатени заплати приет в НС
Задържаните под стража от Асеновград обжалват мерките си пред съда
Задържаните под стража от Асеновград обжалват мерките си пред съда