Инцидентите с пешеходци зачестяват - само вчера в Пловдив са пострадали четирима души, сред които 3-годишно дете. Момченцето е с контузен крак след удар от товарен автомобил. 88-годишен мъж е блъснат от такси докато е пресичал на пешеходна пътека и е починал по-късно в болница. Още две катастрофи, отново на пешеходна пътека, са станали в Пловдив. С една от пострадалите се срещна наш екип.

Пловдив

Както всяка сутрин Теодора Вецова отивала на работа в училище, пресичайки натоварената пешеходна пътека на бул. „Никола Вапцаров".

Теодора Вецова, учител: „Имаше автомобил, който намали и като аз реших, че ще спре, когато с периферното си зрение усетих, че автомобилът ускорява вместо да спре. И усетих удар в коленете, краката, ръцете и най-накрая в зъбите и буквално бях върху капака".

Водачката на автомобила обяснила, че не е видяла Теодора и я откарала до болницата за преглед. Медицинското заключение е множество леки телесни повреди. Въпреки преживяното, учителката е решена да продължава да учи своите ученици, че на пешеходна пътека предимство има пешеходецът.

Теодора написа писмо до кмета на града Иван Тотев, в което предлага конкретни мерки, за да се промени културата на шофьорите.

„Да си направя от тези флагчета - Има пешеходна пътека - СПРИ - и така да си ги разгъвам, да си ги нося в чантата. Малки карти с обособени пешеходни пътеки, които да се раздават на шофьорите заедно с винетката. Дори съм си мислила за надпис, който да пише "Представете си , че на пешеходната пътека отпред е майка ви".

Кметът на Пловдив Иван Тотев качи писмото на Теодора в профила си във фейсбук и заяви, че започва ежегодното пребоядисване на пешеходните пътеки, а за повдигане на 40 от тях са заделени 200 000 лв. От началото на годината в област Пловдив при катастрофи са пострадали 48 пешеходци, двама са загинали. 12 от пешеходците са ранени на пешеходни пътеки с маркировка.