НОВИНИ

Отново има киносалони в Саудитска Арабия

Саудитска Арабия върна обществените киносалони след 35 години забрана. Пробивът дойде с прожекция за отбрани зрители от двата пола на холивудския хит "Черната пантера". Това е пореден етап от реформите за отваряне на страната, които престолонаследникът принц Мохамед бин Салман предприема с подкрепата на краля.

Мартин Гицов
от Мартин Гицов
23:10, 19.04.2018
Чете се за: 00:49 мин.
Още

Пуканки, кожени седалки и мраморни тоалетни - така посрещна първите си зрители първият кинокомплекс в Рияд, изграден от американска верига салони. Филмите ще минават през одобрение на цензурата, която не подмина и премиерата само с покани. Сцените на насилие в "Черната пантера" не бяха премахнати, но целувката на финала не оцеля. Утре е първата прожекция за широката публика.

Адам Арон - американска верига киносалони AMC: Насочени сме към семействата. Ще бъде смесено, мъже и жени, но обвързани - съпруг, съпруга и техните деца. Рияд обаче има седем милиона жители, а ние сме единственото кино, така че ще бъдем пълни всеки ден.

Плановете са до 2030-та година Кралството да има 300 киносалона с общо 2 хиляди екрана. Само първопроходците от американската верига ще изградят 40 салона през следващите пет години.

Хунайса Сейфари - зрителка: Изглежда съм свидетелка на част от историята. Надявам се плановете за 40 салона през следващите пет години да се осъществят, което е и част от развитието и отварянето на Саудитска Арабия.

На първо време обаче повечето любители на Седмото изкуство в Кралството ще трябва да шофират до Бахрейн или Обединените арабски емирства. От това лято пада забраната за жени зад волана в Саудитска Арабия, страната върна концертите и колективните забавления. Реформите са част от плана "Визия 2030" на принц Мохамед бин Салман. Целите са по-високо вътрешното потребление и нови работни места на фона на ниските цени на петрола.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Международното изложение „Културен туризъм“ започна във Велико Търново
Международното изложение „Културен туризъм“ започна във Велико Търново
От ​Президентството опровергаха думите на Цветан Цветанов за КСНС
От ​Президентството опровергаха думите на Цветан Цветанов за КСНС