НОВИНИ

Отново напрежение във Франция: Сблъсъци с полицията, арести и блокади на пътища

Париж стана отново арена на сблъсъци на "жълтите жилетки" и полицията, въпреки изключителните мерки за сигурност. Четвърти уикенд имаше масови демонстрации в цяла Франция. Отказът на правителството да повиши акциза върху горивата не спря протеста на "жълтите жилетки", който прерасна в движение срещу поскъпването на живота. В днешния ден бяха арестувани близо 1000 души заради сблъсъци на места с полицията, съобщава се за над 30 ранени.

Фани Аронова
от Фани Аронова
18:04, 08.12.2018
Чете се за: 00:55 мин.
По света

Четвърти уикенд подред центърът на Париж прилича на бойно поле, където сред облаци от сълзотворен газ звучаха викове "Макрон, оставка!" и "Марсилезата". Много музеи, големи магазини и Айфеловата кула са затворени. Няколко посолства посъветваха гражданите на своите държави да внимават при движение в столицата.

След като миналата седмица се оказаха неподготвени за погрома, днес силите на реда действаха твърдо преди да бъдат предизвикани. Както обяви премиерът Едуар Филип, в райони на Париж са разположени бронирани машини на жандармерията - за първи път след бунтовете в предградията през 2005 г.

Полицията реагира със сълзотворен газ на първите сблъсъци край Шан-з-Елизе. Този път сред "жълтите жилетки" не се виждаха вандалите с качулки, които миналата събота провокираха хаоса около Триумфалната арка. В ранния следобед във френската столица вече имаше стотици задържани демонстранти. Полицията съобщи, че при проверки от участници в протестите са конфискувани чукове, бейзболни бухалки и метални топки за играта петанк.

Демонстранти атакуваха търговски център на Шан-з-Елизе, има опожарени коли, но размириците не ескалираха. В цяла Франция днес имаше блокирани пътища. На много места протестиращи коленичеха, за да напомнят скандален епизод от вчерашните протести на ученици.

В градче край Париж десетки арестувани младежи бяха държани на колене с ръце на тила. Кадри от тази сцена се въртяха в интернет и днес правозащитници започнаха проучване кой е отговорен за това. Снощи делегация на "жълтите жилетки" изложи исканията на движението пред премиера Едуар Филип. Очаква се отговорът на президента Еманюел Макрон.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Фестивал на ледените скулптури в Русе
Фестивал на ледените скулптури в Русе
Извършителят на убийството в Сопот е направил частични самопризнания
Извършителят на убийството в Сопот е направил частични самопризнания