НОВИНИ

Отново не плащат заплатите в мина „Оброчище”

Пети месец продължава сагата в мангановия рудник „Оброчище”. Миньорите отново са без заплати и транспорт. Концесионерът не ги допуска до работните им места, за да не обявят те отново стачка под земята.

bnt avatar logo
от БНТ
20:03, 04.07.2017
Чете се за: 00:58 мин.
У нас

Ръководството на рудника избягва всякакви срещи с миньорите и общува с тях чрез бележки – като последната, с която ги уведомява, че заради спирането на концесията за 2 седмици от Министерство на енергетиката, заплатите им за май ще бъдат преведени след 20-ти юли.

Димитър Иванов: "Нямаш заплата, спрян ни е транспортът, не можеш да идваш на работа – явно целта на работодателя е да натрупаме 3 дена неявяване на работа, да ни се начислят едни самоотлъчки, да може да ни уволни – явно, че нямат намерение да дават пари".

Работниците са в пълно неведение за намеренията на концесионера „Евроманган”. Преките им началници - също, защото писмена заповед за преустановяване на работата няма, но втори ден миньорите не се допускат в галериите. Добитите количества манган, които все още са в двора на рудника, са около 40 000 тона. Няма обаче никаква подготовка за откриване на нов фронт.

Ружди Мехмедов: "От вчера идваме на работа, не знаем дали ще ни се плаща, дали ще бъде неплатен – никой нищо не казва. Загробваме мината. Нямаме галерии, нямаме материали и хора няма да има след 2 месеца".

Указанията са всеки да ползва отпуск – ако платеният е изчерпан – неплатен. Двама от инженерите вече го ползват.

Данаил Данаилов: "Така: един месец до 20 юли или 25 ти ще си вземеш тая отпуска неплатената. После? После какво става? Ей така принуждават хората сами да напускат!"

Миньорите обмислят да подадат колективен иск в съда за нарушаване на трудовия им договор. Междувременно стана ясно, че забавените концесионни плащания към Министерство на енергетиката са преведени.

Не са платени обаче глобите, наложени от различни контролни органи, заради което Окръжната прокуратура води второ досъдебно производство. Образувана е и преписка в Софийската градска прокуратура за липса на адекватна реакция спрямо случващото се в мината от страна на ресорното министерство.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Синдикатите на МВР очакват хиляди да излязат на протест
Синдикатите на МВР очакват хиляди да излязат на протест
Служители на държавната опера в Русе недоволстват срещу ръководството си
Служители на държавната опера в Русе недоволстват срещу ръководството си