Мъжът и жената, които бяха намерени вчера в критично състояние в Англия, са били отровени с "Новичок", потвърди британската полиция. Това е същото вещество, използвано при атаката срещу бившия руски шпионин Сергей Скрипал.

Вече е официално потвърдено - двама британски граждани са били изложени на нервнопаралитичния агент "Новичок".

Нийл Басу, национален координатор на британската полиция за борба с тероризма: Тази вечер получих резултатите, които потвърждават, че двама души са били изложени на нервнопаралитичния агент "Новичок". Около 10.15 ч. сутринта в събота, 30 юни, спешна помощ е била повикана на частен адрес в Еймсбъри. 44-годишна жена е в безсъзнание и е откарана в болница. Около 3.30 часа следобед линейка е повикана на същия адрес и е установено влошено състояние на 45-годишен мъж. Двамата са в болница в Уилтшър.

Първоначално медиците се усъмнили, че двойката може да е под влиянието на наркотици. Симптомите, които развили по-късно обаче наложили по-обстойни изследвания, които доказват "Новичок" - същото вещество, с което са поразени бившият руски шпионин Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия.

Според полицията няма разузнавателни данни двойката да е нападната умишлено и нищо в биографиите им не предполага те да са били цел на атака. Все още не се знае как е било пренесено нервнопаралитичното вещество.

Нийл Басу, национален координатор на британската полиция за борба с тероризма: Искам да уверя обществеността, че нито мъжът, нито жената са посещавали някои от местата, които бяха третирани след нападението на Сергей и Юлия Скрипал.

Около 100 специалисти в борбата с тероризма работят по случая. Проверяват се най-малко пет места, включително парк и частна собственост в Солсбъри, аптека и църква в Еймсбъри

​Нов случай на неясно отравяне вдигна на крак полицията във Великобритания

​Нов случай на неясно отравяне вдигна на крак полицията във Великобритания

Мъж и жена са в критично състояние в болница в град Солсбъри, след като са били изложени на действието на неизвестно вещество.