Долната камара на френския парламент одобри тази нощ законопроекта с мерки за успокояване на протестното движение на "жълтите жилетки". Законопроектът с предложения на президента Еманюел Макрон предвижда увеличение на минималната заплата със 100 евро месечно и отмяна на планираното повишаване на данъчното облагане на пенсионерите с месечен доход под 2000 евро. Междувременно, в Париж продължават протестите. Този път недоволството е на полицаите.

Френски полицаи протестираха на булевард Шанз-Елизе в Париж срещу условията на труд. Въпреки постигнатото тази седмица споразумение между полицейските профсъюзи и правителството за увеличение на заплатите и изплащане на неполучените възнаграждения за извънреден труд. Според протестиращите полицаи мерките на кабинета са половинчати.

Гийом Льобо, полицай: Правителството се отнася към нас по същия начин като към "жълтите жилетки". Обявиха твърде частично увеличение на заплащането на полицаите. Постигнатото споразумение отлежаваше две години в министерството на вътрешните работи, без да бъде приложено. Не сме доволни от тези мерки, защото нашите искания са по-сериозни. Важно е да се знае и колко висок е процентът на самоубийствата сред полицаите.
© БТА

Споразумението с правителството бе постигнато след полицейски протести. Служителите на реда заявиха, че са претоварени заради демонстрациите на "жълтите жилетки" през последните седмици, както и заради увеличеното наблюдение във Франция след атаката на коледния базар в Страсбург.

Договорката с френското правителство предвижда до 2020 г. заплатите на френските полицаи да бъдат увеличени със 150 евро месечно.