НОВИНИ

Отново препоръчаха на американците да не посещават Северен Кавказ и Крим

Държавният департамент на САЩ разпространи днес поредното предупреждение за опасностите при пътувания до Северен Кавказ и Крим, където американците според ведомството може да станат жертви "на тероризъм и да бъдат малтретирани", предаде ТАСС.

bnt avatar logo
от Източник: БТА
15:12, 16.06.2018
Чете се за: 00:50 мин.
По света
отново препоръчаха американците посещават северен кавказ крим

Към гражданите на САЩ се отправя препоръка да преразгледат евентуалните си планове за пътешествия в Русия. "Трябва да се избягват всякакви пътувания до Северен Кавказ, включително Чечения и планината Елбрус, тъй като там има граждански безредици и тероризъм. Не бива да се правят и посещения в Крим, защото полуостровът е под чужда окупация", след като Русия анексира украинската територия през 2014 г., се казва в изявлението.

Според Държавния департамент "терористични групи продължават да планират атаки в Русия" и може да нанесат удари без предупреждение, избирайки за мишени места, популярни сред туристите, транспортни възли, пазари, молове и държавни учреждения". В Москва и още 10 градове от страната тече Световното по футбол, а "такива големи международни прояви са цел за терористите", които може да ударят примерно стадионите, посочва ведомството.

Севернокавказки престъпни групировки вече са отвличали за откуп американци и други чужденци, твърди Държавният департамент. "Не се опитвайте да изкачите Елбрус, защото маршрутът ви ще мине близо до небезопасни райони от Северен Кавказ", настоява той.

В изявлението се повтаря и позицията на Вашингтон да не признава връщането на Крим в състава на Русия. "Там се поддържа "прекомерно военно присъствие на Руската федерация" и "окупационните власти третират по неподходящ начин чужденците и местното население", заявява американското ведомство.

Правителството на САЩ не ще може да предоставя незабавно помощ на американски граждани, пътешестващи из Северен Кавказ и Крим, поради забраната американски правителствени служители да пътуват до тези райони, предупреждава Държавният департамент.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
АРТщрихи с Галя Крайчовска
АРТщрихи с Галя Крайчовска
Мароканец бе убит при сбиване на мигранти в Босна и Херцеговина
Мароканец бе убит при сбиване на мигранти в Босна и Херцеговина