На изключително ценна находка се натъкнаха археолозите, които разработват обекта на Епископската базилика в Пловдив. При разкопките бе изваден каменен купол за кръщаване, който за момента се датира от края на 5-и век. Предполага се, че църковният съд е подарен на Филипопол от тогавашния Константинополски патриарх Македоний.

Пловдив

Каменният купол за кръщаване е с две дръжки и изображение на монограма на Иисус Христос – т.нар. Хризма. По перваза на съда е поставен надпис, който не е цялостен, защото са открити само фрагменти от него. От тях се разчита името Македоний.

Жени Танкова, ръководител на обекта
"Точно в периода, в който смятаме, че е съществувала Базиликата – края на 5-и и началото на 6-и век Константинополският патриарх се е казвал Македоний Втори. И вече сега правим една абсолютно работна хипотеза: много възможно е този патриарх да е направил един подарък на епископската базилика на Филипопол."

Разкриването на най-голямата раннохристиянска базилика в България е пред финал. Сега усилията на археолозите се насочват към приобщения към нея архитектурен комплекс, който се състои от голям вътрешен двор, заобиколен от колонади и помещения. Там преди дни бе открит голям ѝонийски капител. Над 3000 кв.м. са мозайките, разкрити на обекта.

Жени Танкова, ръководител на обекта
"Многоцветни, с много голямо разнообразие на мотивите – имаме птици, вази, съдове, цветя."

До месец ще започнат сондажни работи, които да проучат архитектурата и предназначението на по-стара сграда, разположена под епископската базилика.