НОВИНИ

Отново взрив в Турция

Една жена загина, а друга беше тежко ранена, след взрив на летище "Сабиха Гьокчен" в Истанбул. Бомба или нещастен случай - това е въпрос, който засега остава без отговор.

Джанан Дурал
от Джанан Дурал
18:23, 23.12.2015
Чете се за: 00:46 мин.
У нас

2 след полунощ - мощен взрив разтърсва второто по големина летище в Истанбул. Ударната вълна нанася щети на няколко самолета в радиус от близо 300 метра. Експлозията става в района, където са паркирани самолетите. В този, който е най-близо до мястото на взpива, има две жени, които го почистват. Едната от тях - 30-годишната Зехра Ямаш, загива от раните си.

Деврим Сайгълъ, свидетел: Бяхме вътре в терминала, когато чухме взрив. Ако не греша, всъщност бяха три. Нищо повече не разбрахме.

Летище "Сабиха Гьокчен" е под засилени мерки за сигурност, но обслужването на полетите продължава по разписание. Разследващите отказват да коментират причината за инцидента. Все още не е известно дали става дума за бомба или има друга причина за експлозията. Никой не е поел отговорност за случилото се.

Турция се превърна в честа мишена на терористични нападения - страната е атакувана както от бойци на "Ислямска държава", така и от членове на забранената там Кюрдска работническа партия.

Европейският съюз изрази безпокойство от влошеното състояние на сигурността в Турция. През последните две денонощия напрежението в югоизточната част на страната рязко се повиши, след като армията започна мащабна операция срещу членове на ПКК в няколко града.

Конфликтът между Анкара и кюрдските бунтовници продължава вече 30 години, а след двугодишно примирие, ескалира с нова сила миналото лято.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Оцелял под развалините в Китай
Оцелял под развалините в Китай
От първо лице: 13 фатални часа в планината
От първо лице: 13 фатални часа в планината