Близо 120 хиляди автомобила са преминали българо-гръцката граница само през последната седмица.

Ситуацията към момента на ГКПП "Кулата-Промахон" е спокойна. Няма колони от автомобили и чакащи хора, които искат да преминат.

През целия ден движението беше доста натоварено. По данни на Гранична полиция между 7 и 8 хиляди автомобила, както беше и през предходните дни, са преминали днес към южната ни съседка.

Сутринта на граничния пункт имаше колона от автомобили. Около 8:00 тя беше около 2 километра. Преди обяд обаче колите успяха да преминат и след това трафикът значително се облекчи.

Мерките, които предприеха от Вътрешното министерство, определено дадоха резултат и днес нямаше такива опашки, каквито през предните дни. Мерките включват командироването на допълнителни екипи с мобилни устройства, разделяне на трафика и пълен капацитет на работа на граничния пункт. През целия ден работиха пет гишета на вход и пет на изход. Така ще е и през следващите дни.

Около 1 километър беше опашката от автомобили на граничния пункт "Кулата" рано тази сутрин. Средно по около 20-30 минути се налагаше на пътуващите към Гърция да изчакат преди да стигнат до гишетата за проверка на документите.

комисар Стоян Мандаджиев, директор на РД "Гранична полиция" - Смолян: Днес наблюдаваме изключително интензивен трафик, той се усили още от 4:30 сутринта. От тогава сме преминали на облекчени проверки. Бих казал, че най-голямото предизвикателство е в почивните дни - неритмичния трафик. Идват на куп изключително много автомобили, за минута-две идват по 25-30-40 автомобила, да не кажа и повече, това създава много бързо опашката. Знаете инфраструктурата на "Промахон" каква е, трасетата са недостатъчни.

В часовете преди обяд колоната от автомобили, напускащи страната през граничния пункт, се стопи.

От "Гранична полиция" казаха, че в следобедните часове през почивните дни се отчита натоварено движение и на вход в страната. За да се избегне образуването на колони при необходимост допълнителните служители, които работят на трасетата за изход, ще се преместват да проверяват документите на влизащите от Гърция в България автомобили.

Интензивен трафик днес имаше и на другите гранични пунктове между България и Гърция. На "Маказа" също имаше колони от чакащи автомобили преди обяд. От Гранична полиция обясниха, че там невинаги има достатъчно гръцки гранични служители.

Интензивен трафик без сериозно забавяне имаше и на "Илинден - Ексохи", през който се преминава най-бързо.

От Гранична полиция очакват още интензивен трафик утре, най-вече на вход към България.