НОВИНИ

Отпада таванът на обезщетенията за близкия кръг роднини при смърт на пътя

ГЕРБ се отказа от идеята да има таван на обезщетенията при смърт на пътя за най-тесния кръг роднини. Остава предложението за лимит от 5000 лв за по-широкия кръг близки на загиналите. Това съобщи пред журналисти председателят на бюджетната комисия в парламента Менда Стоянова. Снощи на заседание на Изпълнителната комисия на ГЕРБ е обсъдено напрежението в страната и исканията на протестиращите срещу повишаването на цената на застраховката Гражданска отговорност.

Надежда Василева
от Надежда Василева
11:23, 13.11.2018 (обновена)
Чете се за: 01:02 мин.
У нас

Управляващите направиха крачка назад и решиха да няма лимит за обезщетенията за съпрузи, деца и родители на загинали при катастрофи. Отпадна идеята те да могат да искат компенсация за преживените болки и страдания само до 20 000 лв.

Менда Стоянова - председател на Комисията по бюджет и финанси в НС: Предлагаме таван до 5000 лв на неимуществено обезщетение при починал при ПТП, на всички роднини извън тесния кръг роднини, които и досега бяха обезщетявани. Цена на човешкия живот няма, но трябва да има граница на исканията на този широк кръг от правоимащи. Ако НС приеме това предложение, спекулации от рода на двойна, тройна или хиляда лева Гражданска отговорност са безпочвени. Това, което излиза с хилядата лева е тотално фалшива новина.

Предложенията за лимит на обезщетенията дойдоха, след като Върховния касационен съд разшири кръга на лицата, които могат да искат компенсации и включи по-далечни роднини на загиналите и емоционално засегнати лица.

И днес Менда Стоянова посочи, че ако няма таван на сумите за широкия кръг лица, това би затруднило изплащането им и би оскъпило застраховките.

Менда Стоянова - председател на Комисията по бюджет и финанси в НС: За 3 месеца са постъпили 300 жалби за 850 души, които търсят обезщетение. При средна претенция от около 100 хиляди, това прави около 100 милиона лева допълнително.

Предстои изработване на методика с ясни критерии за остойностяване на обезщетенията при катастрофи и смърт на пътя. Менда Стоянова каза още, че адвокати получават сериозни суми от компенсациите, които съдът присъжда на близки на загинали.

Менда Стоянова - председател на Комисията по бюджет и финанси в НС: Всички тези суми, за които се говори - 30-40-50 процента, те се вземат нелегално.

Шефката на бюджетната комисия и финансовият министър са поискали среща с президента Румен Радев, за да го запознаят с всички подробности и разчети, и държавният глава да има информирана позиция по темата.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Откриха противотанкови мини край Разград
Откриха противотанкови мини край Разград
МАЕ: Газът ще стане вторият източник на енергия в света, измествайки въглищата
МАЕ: Газът ще стане вторият източник на енергия в света, измествайки въглищата