НОВИНИ

ЗАЩО БЛС НЯМА ДА ПОДПИШЕ НРД 2016

Това реши правителството с промени в Наредбата за пенсиите и осигурителния стаж. Експертните решения вече ще се изпращат по служебен път. Съществува голяма вероятност Лекарският съюз да не подпише Националния рамков договор за здравно осигуряване. Основната пречка за това е липсата на утвърдена нормативна база. От друга страна пък частните и общински болници атакуват в съда 14 медицински стандарта и няколко наредби на здравното министерство.

Мария Чернева
от Мария Чернева
19:33, 24.02.2016
Чете се за: 00:58 мин.
Още

В преговорите по новия рамков договор лекарите настояват да се увеличат парите за доболнична помощ с още 28 милиона лева. Казват,че това не е каприз, а жизнена необходимост, тъй като в момента броят на направленията е намалял на места с 25 %.

д-р Венцислав Грозев - председател на БЛС: "Надзорът в настоящия момент дава около 36 млн. в това отношение при исканите от нас 62 млн".

Лекарите също така се борят и за увеличаване на цените на 44 клинични пътеки. Но основната пречка пред новия рамков договор, според тях е липсата на ясна нормативна база - като националната здравна карта и наредбата за достъпа до здравни услуги.

д-р Венцислав Грозев: "И сами разбирате, че това не е малка пречка и вас да ви карам да подпишете нещо, което не знаете след това какво се случи".

Лекарите също така не са съгласни пръстовият идентификатор да влиза в рамковия договор, не приемат и изискването да не предписват лекарства с търговските им имена като антикорупционна мярка.

д-р Венцислав Грозев: "А какво правим с фармацевтите с определени фармацевтични вериги и определени договорености с фармацевтични компании?"
;

Срещу тази мярка се обявиха и от частните и общински болници. Но основния проблем според тях са медицинските стандарти, които трябва да бъдат отменени.

д-р Стойчо Кацаров - Център за защита правата в здравеопазването: "Със своите количествени критерии те са основната причина за повишените разходи на болниците и на Здравната каса".
д-р Николай Болтаджиев, председател на Националното сдружение на частните болници: "Ние атакуваме философията на системата на здравната политика, която философия е насочена към все повече и повече администриране".

Тъй като не определят качествени, а само количествени структури, стандартите ставали инструмент за облагодетелстване на едни болници спрямо други. А гаранциите за качество били въпрос на пазар и конкуренцията между болниците.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Изложба в руската Държавна дума по повод 3 март
Изложба в руската Държавна дума по повод 3 март
Облагородяват коритото на река Марица
Облагородяват коритото на река Марица