Смяната на времето два пъти годишно ще бъде преустановена през 2020 г - съобщи в Сутрешния блок на БНТ евродепутатът от ЕНП/ГЕРБ Емил Радев. За това са се разбрали депутатите от Комисията по земеделие в Европарламента миналата седмица. Решението на комисията обаче не е окончателно и трябва да бъде гласувано от целия ЕП и одобрено от държавите-членки. Още за дебатите в Брюксел от Десислава Апостолова.

Първоначалната идея на Брюксел беше още тази година смяната на времето да отпадне. До първи април всички държави-членки трябваше да съобщят дали предпочитат зимното или лятното часово време. В много от европейските столици обаче се надигна недоволство, че времето за размисъл и взимане на решение е трърде кратко.

Емил Радев - евродепутат от ГЕРБ/ЕНП: Европейската комисия искаше още от 2019 г. да спре смяната на времето, но в ЕП надделя мнението да се даде една година повече, за да могат да се хармонизират всички процеси и да се подготвят държавите-членки. Така на практика от 2020 г. ще спре смяната на времето.
Евродепутатът Радев: Спираме да сменяме времето от 2020 г.

Евродепутатът Радев: Спираме да сменяме времето от 2020 г.

Европейският съюз ще престане да сменя времето два пъти годишно от 2020 г. Това съобщи в Сутрешния блок евродепутатът от ЕНП/ГЕРБ Емил Радев.

Всяка държава ще трябва сама да определи кое време предпочита за постоянно. Някои страни, като тези от Бенелюкс, се разбраха за общи действия, за да не се стигне до вариант, в който две съседни държави попадат в различни часови зони.

През октомври миналата година австрийското председателство поиска решението за времето да остане за 2021 г., а Европейската комисия да си запази правото да се намеси, ако се стигне до непредвидени проблеми.

За да стане факт окончателното отпадане на смяната на времето, то трябва да бъде одобрено и от Европейския парламент, и от държавите-членки.

Каква ще бъде националната ни позиция за смяна на часовото време?

Каква ще бъде националната ни позиция за смяна на часовото време?

Решението да се отмени смяната на часовото време едва ли ще се осъществи преди 2021 г. Прогнозата дойде миналата седмица от Австрия, която е ротационе...