Парламентът реши да отпадне подоходният критерий за получаване на нов вид месечна помощ за деца с един или двама починали родители, които са без право на наследствена пенсия. Размерът на помощта ще бъде определен със Закона за държавния бюджет. От ГЕРБ преосмислиха позицията си след консултация с премиера и с финансовия министър, омбудсманът Мая Манолова определи решението като победа.

Вижте повече в прякото включване на Надежда Василева

Всички деца с един или двама починали родители ще получават финансова помощ. Управляващите се отказаха от въвеждането на подоходен критерий и след разговори с премиера Борисов и финансовия министър Горанов взеха решение всички деца да получават такава помощ.


Мая Манолова - омбудсман: След една година кампания, писане на законопроекти, срещи с парламентарните групи, имаме добра новина, имаме победа - абсолютно всички деца сираци ще получат подкрепа от държавата без подоходен критерий. И обидата, че след като веднъж са наказани от съдбата, за втори път ги наказва собствената им държава, ще отпадне.
Мая Манолова: Всички организации подкрепиха законопроекта за хората с увреждания

Мая Манолова: Всички организации подкрепиха законопроекта за хората с увреждания

Основните положения, за които хората с увреждания се борят, бяха включени в окончателния вариант на Закона за хората с увреждания, като всички организ...

Цветан Цветанов - председател на ПГ на ГЕРБ: Ние ще подкрепим текста, с който ще се даде възможност да се въведе помощ за всяко едно дете, което е сирак, и по този начин ще можем действително да го обвържем с тези деца, които нямат наследствена пенсия от починалите родители.

Новата помощ ще получават около 5600 деца.

Омбудсманът внесе законови поправки за наследствените пенсии на деца сираци

Омбудсманът внесе законови поправки за наследствените пенсии на деца сираци

Омбудсманът Мая Манолова внесе в парламента проект за промяна на нормативната база в полза на децата сираци.