Правителството отпусна 50 милиона лева за увеличение на заплатите на медицинските сестри и специалистите по здравни грижи. Премиерът Бойко Борисов заяви, че икономиката се развива добре и това позволява да се направят допълнителни разходи по бюджета на здравното министерство за тази година.

Борисов възложи на здравния министър Кирил Ананиев да разработи методиката за вдигането на заплатите. Така на медицинските сестри ще бъде осигурена стартова заплата от 950 лв.

Бойко Борисовq министър-председател: Да не стане така, както имаше сигнали - в някакви болници докторите да си ги дадат за ДМС-та ида не стигнат до сестрите. Така че затова го правя публично. Това, което поехме като ангажимент на фиша, това да е минималната цена и особено за тези болници, които са труднодостъпни или не могат по клинични пътеки да наберат достатъчно клиенти. Защото там, където болниците са натоварени, заплатите са доста по-високи. Това е просто, за да можем да запазим тези работни места на медицински сестри и други специалисти по здравни грижи. Срещни се с тях. Обясни новата методика и контролът върху нея.