НОВИНИ

Отпускат пари на болниците в Ловеч и Враца, но не безвъзмездно

Правителството отпусна 2 млн. и 200 хиляди лв. за спасяване на общинските болници във Враца и Ловеч след продължителни протести на персонала в тях. Средствата са за заплати и осигуровки на лекарите и медицинските сестри, които не са получавали трудови възнаграждения за февруари, март и април. Започва и разследване за евентуално източване на лечебните заведения.

Зоя Велинова
от Зоя Велинова
18:08, 23.05.2018
Чете се за: 00:43 мин.
У нас

Отпуснатите над 2 млн. лева не са безвъзмездна помощ. Те са безлихвен заем, който болниците ще трябва да връщат на здравното министерство на вноски до края на 2019 г.

Според премиера здравеопазването трябва да се реформира, но не за сметка на лекари и сестри, които си вършат работата. А държавата да направи така, че частните болници да не печелят на гърба на обществените.

Бойко Борисов - министър-председател: Доста операции в момента се подготвят по аптеки, по болници. Работа на държавата е да хваща тези, които ги източват. Работа на държавата е да не допуска в двора на държавната болница да има частна.И частната да печели , а държавната да е губеща.И това не е работа на персонала. Плащаме заплати на маса служби.

Въпреки отпуснатите средства от ловешката болница не смятат да прекратят протестите. Освен заема, искат и пари за лекарства.

Пламен Богалински, мед. служител: Това не е трайно решение, това е решение на парче, нетрайно решение за бъдещето на болницата.
д-р Добринка Стойчева: Този заем ще подобри за момента състоянието, но иначе проблемът няма да бъде решен, защото толкова време вече хората останаха без заплати и много хора напуснаха. Сега проблемът е, че няма специалисти.

От Врачанската болница са доволни от новината за заема. Лекари и сестри оттеглят молбите за напускане и се връщат на работа. Надяват се обаче държавата да намери решение и за останалите дългове на болницата.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Специализираният съд отстрани от длъжност Десислава Иванчева
Специализираният съд отстрани от длъжност Десислава Иванчева
Пхенян разрушава полигона си за изпитания на ядрено оръжие
Пхенян разрушава полигона си за изпитания на ядрено оръжие