НОВИНИ

Отпуснаха средства за ремонт на пътя до Хераклея Синтика

Държавата отпусна пари за ремонт на пътя до Хераклея Синтика – древния античен град, който се намира съвсем близо до храма на баба Ванга в местността Рупите. 1,4 млн. лева са предвидени за ремонт на пътния участък, който представлява черен път с дължина от близо 2,5 км. Очаква се ремонтът да приключи до края на годината.

bnt avatar logo
от Антония Сукалинска
08:49, 31.05.2019
Чете се за: 01:04 мин.
У нас

Хераклея Синтика е най-добре запазеният античен град у нас. Само за няколко години се превърна в един от най-значимите археологически обекти, посещаван от хиляди туристи не само от България, но и от чужбина.

Сотир Иванов, директор на музея в Петрич: Хераклея Синтика израсна от нищото. Това, което днес наблюдаваме като основен обект беше бунище за земеделска продукция през 2007 година, когато започнахме археологическите проучвания. Имахме късмет, там излезе централната градска част – форумът или агората на Хераклея Синтика, която е съществувала от средата на V в. пр. Хр. до може би средата на VI в. сл. Хр.

Над 200 туристи всеки ден посещават древния град Хераклея Синтика като през последните години се увеличава и броят на чуждестранните посетители от Германия, Англия и други европейски държави.

Сотир Иванов, директор на музея в Петрич: За сравнение ще ви кажа, че ако през 2007 г. ние нямахме нито един турист в момента през 2018 г. отчетохме 60 хил. туристи. Построяването на асфалтов път и добра инфраструктура може да повиши посещаемостта с поне 40 пъти.
;

Сега, за да стигнат до Хераклея Синтика, туристите имат два варианта – могат да изберат тесния асфалтов път, който минава близо до храма на баба Ванга и да продължат към разкопките, или да минат по черния път през село Рупите, който предстои да бъде ремонтиран.

Минка Салагьорова, зам-кмет на община Петрич: Самият участък, той е с дължина 2,4 км и неговото начало е от самия античен град Хераклея Синтика, където са разкопките и съответно стига до връзката с общинския път, който е за село Рупите. От там е много пряка връзката с републиканския път, може би около 500 м е дължината.

Община Петрич има готов проект за ремонт на пътя. Предстои обществена поръчка и избор на фирма-изпълнител. Общината ще инвестира и собствени средства за благоустрояване на пътя от минералните извори в местността Рупите до античния град.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Съдът решава да пусне ли бившия председател на ДАБЧ Петър Харалампиев
Съдът решава да пусне ли бившия председател на ДАБЧ Петър Харалампиев
Иван Гешев: Сходни са случаите с кмета на район „Северен“ и Десислава Иванчева
Иван Гешев: Сходни са случаите с кмета на район „Северен“ и Десислава Иванчева