НОВИНИ

Отравяне с въглероден оксид е причината за смъртта на петте момичета в Полша

Отравяне с въглероден оксид е причинило смъртта на петте момичета, които загинаха при пожар в стая за бягство в град Кoшалин в Полша. Със сериозни изгаряния в болница е 25-годишен мъж, вероятно служител на игралния център. Полските власти наредиха инспекция на всички игрални зали и клубове с особено внимание към евакуационните планове.

Мартин Гицов
от Мартин Гицов
20:31, 05.01.2019
Чете се за: 00:40 мин.
По света

Стаите за бягство, каквито в Полша вече има около хиляда, са вид игра - затворените в помещение или сграда трябва да разгадаят серия загадки, за да излязат. Развлечението е много популярно сред тийейджърите в страната. Петте момичета - всичките на 15 години - са избрали това забавление, за да отпразнуват рождения ден на едното от тях. Пожарът е избухнал към 17 часа, угасен е за половин час, жертвите са намерени едва тогава.

Рищард Гоншаровски прокурор: По първоначалните данни може да се каже, че пряка причина за пожара е теч от газовите бутилки, използвани за отопление на стаите в сградата. Четирите отоплителни уреда са били в чакалнята. Огънят е тръгнал оттам и е попречил на служителя , който наблюдава играчите, да отключи врата на стаята.
;

Разследват се и други фактори - малка площ на помещението за толкова хора - само седем квадратни метра, отоплителни уреди твърде близо до двете кресла, състоянието на електрическата инсталация. Наличието на евакуационен маршрут е щяло да спаси момичетата, подчертават огнеборците.

„В шок съм. Имам две дъщери, не мога да си представя да си отидат така“, споделя местен жител пред медии.

Президентът Анджей Дуда изказа съболезнования на близките. Утре в Кошалин е ден на траур.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Готова е сцената в Пловдив за откриването на Европейска столица на културата
Готова е сцената в Пловдив за откриването на Европейска столица на културата
Първи обвинения за кражбата на платната на Владимир Димитров-Майстора
Първи обвинения за кражбата на платната на Владимир Димитров-Майстора