НОВИНИ

Оцелял разказва за трагедия в Алпите, при която загина българка

Оцелял от трагедията в Алпите в неделя разказа, че е било грешка да тръгнат в такова лошо време. Пред телевизия РАИ италианецът Томазо Пичоли описа мъчителните часове, прекарани в планината от групата от 14 души.При опит за преход в Алпите загинаха осем души, сред тях и българката Калина Дамянова и съпругът ѝ - италианец, който е бил водач на групата.

Цветелина Йорданова
от Цветелина Йорданова
19:55, 02.05.2018
Чете се за: 00:54 мин.
У нас

Архитектът Томазо Пичоли едва ли ще забрави нощта, прекарана в снежния ад. В неделя сутрин небето е ясно, но прогнозата е за бързо влошаване на обстановката.

Томазо Пичоли: Беше грешка. Просто не тръгваш в лошо време...

Решават да тръгнат и да продължат, докато условията позволяват.

;

Групата се движи по маршрута от френския град Шимони към швейцарския Цермат. На няколко пъти се губят, но успяват да продължат. Томазо Пичоли води групата, тъй като е единственият с работещ джипиес до момента, в който става невъзможно да видят пред себе си.

Бурята е свирепа. Вятър със скорост 100 км. в час и температура от минус 5 градуса. Пада мрак и групата остава в капан на над 3000 м. височина. Всички са на предела на силите си.

Мобилните телефони са извън обхват.

;
Томазо Пичоли, оцелял: Опитвах се да не заспя и успях. При такива обстоятелства, ако заспиш, си обречен, защото измръзваш и умираш. Трябва да се движиш, да дишаш, да мислиш „Няма да умра“! Единствено трябва да мислиш „Няма да умра“! На моменти исках просто да се отпусна и да се оставя да умра, но тогава си мислех за съпругата си и...

Томазо Пичоли успява да помогне и на един от германците да не заспи. И макар да не вижда останалите заради мъглата, си дава сметка, че много от спътниците им няма да оцелеят. По думите му, те не са били информирани какъв преход ги очаква.

До хижата и спасението са им оставали няколкостотин метра. Собственикът се обажда на швейцарските спасители на сутринта, когато групата не се появява. Тогава са изпратени седем хеликоптера. Четирима остават в тежко състояние в болница. Случаят се разследва.

В черния за Алпите уикенд загинаха и двама френски скиори. Руски алпинист е неизвестност, като се предполага, че е мъртъв.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Парламентът отхвърли внесения от БСП Закон за възрастните хора
Парламентът отхвърли внесения от БСП Закон за възрастните хора
В Още от деня: Фалшивите новини и бизнесът
В "Още от деня": Фалшивите новини и бизнесът