НОВИНИ

Оценката на политиците за мандата на президента Плевнелиев

Като успешен го определиха от ГЕРБ и Реформаторския блок. Според ГЕРБ най-силното качество на Плевнелиев е, че е имал своя позиция и че е бил равно отдалечен от всички политически сили. От БСП и ДПС обаче смятат, че държавният глава не е успял да покаже надпартийност и е останал зависим от ГЕРБ. Коментарите събраха Надежда Василева и Деси Маркова.

bnt avatar logo
от БНТ
17:34, 18.01.2017
Чете се за: 02:10 мин.
У нас

ГЕРБ и реформаторите очаквано дадоха висока оценка за работата на държавния глава. От най-голямата партия подчертаха, че Плевнелиев е бил натоварен с много отговорности в ситуации на тежка политическа конфронтация и предсрочни парламентарни избори. Че е успял да състави две служебни правителства, и че според тях страната ни е много по-стабилна в сравнение с тежката изолация по времето на кабинета Орешарски.

Цветан Цветанов - председател на ПГ на ГЕРБ: "Президентът Росен Плевнелиев действително е българският президент, с който всички ние трябва да се гордеем. И аз съм убеден, че той запази това, което е най-силното негово качество - да има собствена позиция, да бъде равно отдалечен от всички политически формации, въпреки че ГЕРБ го номинира за президент 2011 година, защото той запази институцията да бъде равно отдалечена от всички останали. Имаше решения, които Плевнелиев вземаше против волята на парламентарното мнозинство".

Президентът Плевнелиев затвърди и запази единствения възможен път на България - европейският.

Костадин Марков - Реформаторски блок: "За нас е един изключително успешен мандат във външнополитически план, устойчиви пробългарски и проевропейски позиции, във вътрешнополитически план изключително адекватни, точни и навременни намеси. До скоро можех да кажа само за Петър Стоянов моят президент, сега мога да го кажа и за г-н Плевнелиев.

От БСП изразиха коренно различна позиция - че не могат да се съгласят с думите за успешно приключен мандат и че държавният глава според тях не е бил принципен в действията си. ДПС добавиха, че уважават президентската институция, но не могат да дадат много положителна оценка на Плевнелиев.

Жельо Бойчев - БСП: "Той не успя да излезе от политическата си зависимост от ГЕРБ и лично от Бойко Борисов. Може би кулминацията на това е когато отказа да назначи служебно правителство и остави правителството на Бойко Борисов по-дълго на власт. Най-несоциалният президент, който българската държава е имала, по никакъв начин не сме съгласни с оценката му за реформите. Декларирана днес беше една балансирана външна политика, че е водила нашата страна и суверенна - нито едно от тези неща не е вярно".
Янко Янков - ДПС: "Президентската институция не може да се похвали с нито един много сериозен вътрешнополитически ход, който да генерира стабилност в държавата, стабилност на политическата система, според нас уважаемият г-н президент не можа да се отърси от партийния си произход. След приключването на мандата нашата държава нито е станала по-стабилна, нито е станала по-уважавана".
;

Критики към работата на Плевнелиев отправиха и патриотите, и АБВ и БДЦ.

Красимир Каракачанов - съпредседател на Патриотичния фронт: "Българският президент да дава оценка на още невстъпилия в длъжност американски президент - това е просто несериозно. Всичките му изказвания по отношение на Русия ни вкарват в една излишна конфронтация, от която България няма нужда, едностранчиви позиции и т.н. Фактът, че между президента и вицепрезидента в тези 5 години нямаше субординация и стиковка, е показателен в това отношение".
Георги Кючуков - АБВ: "Той конфронтираше с всичко, което не отговаряше на неговите тяснопартийни и тясно идеологически виждания. Не мога да обясня по никакъв друг начин неговото включване в отвореното писмо до президента Тръмп".
Румен Йончев - БДЦ-Народен съюз: "Г-н Плевнелиев не успя да влезе в ролята на национален обединител, а си остана президентът на ГЕРБ и с това беше белязано цялото му президентство. Иначе доста труден мандат и едва ли някой президент се е сблъсквал с толкова много събития, толкова противоречиви събития в хода на своя мандат, с част от тях той се справи добре, това също трябва да бъде отчетено, успя да запази спокойствието, баланса".

ГЕРБ заявиха, че биха поздравили Румен Радев, ако запази европейския път за развитие на България и посочиха, че Росен Плевнелиев е допринесъл за доверието към страната ни и към президентската институция. Интрига в кулоарите днес създаде появата на Огнян Герджиков, чието име беше спрягано за евентуален служебен премиер. Герджиков беше лаконичен, че това не е поводът и че има лични срещи.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Отново силен сняг и затворени пътища в Североизточна България
Отново силен сняг и затворени пътища в Североизточна България
Президентът Плевнелиев определи мандата си като труден, но успешен
Президентът Плевнелиев определи мандата си като труден, но успешен