НОВИНИ

Отслужиха първата литургия в "Нотр Дам" след пожара

В парижката катедрала "Нотр Дам" беше отслужена първата литургия след мащабния пожар преди два месеца, който частично разруши храма. На службата присъстваха малък кръг хора, мястото все още е затворено за посещение. От необходимите средства за ремонта на църквата са събрани едва 9% процента.

bnt avatar logo
от БНТ
20:42, 15.06.2019
Чете се за: 00:35 мин.
По света

Архиепископът на Париж Мишел Опти отслужи литургията в Парижката "Света Богородица", предавана по католически телевизионен канал, тъй като по очевидни съображения за сигурност мястото не е достъпно за посещение. 30-тина души бяха поканени на службата, сред тях свещеници, доброволци и работници по ремонта на църквата.

Датата не е случайно избрана - днешният ден е празник , на който се чества освещаването на олтара на Нотр Дам.

Пожарът на 15 април предизвика истински шок и вълна от солидарност в целия свят. Една от емблемите на Париж е в културното наследство на ЮНЕСКО. В момента между 60 и 150 работници продължават да стабилизират конструкцията на катедралата. От обещаните от дарители 850 милиона евро са събрани едва девет процента.

Кристоф Русло - фондация "Нотр Дам": Хората може да си променят мнението, но това, което е впечатляващо, е че повечето дарения идват с електронната поща или с писмо на ръка, което показва колко много хората държат на реставрацията.

Амбицията на президента на Франция Еманюел Макрон е разрушената част на катедралата да бъде отново построена до пет години.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Един от атакуваните танкери в Оманския залив се придвижва към пристанище в ОАЕ
Един от атакуваните танкери в Оманския залив се придвижва към пристанище в ОАЕ
Лидерите на 27 азиатски държави се събраха на форум в Таджикистан
Лидерите на 27 азиатски държави се събраха на форум в Таджикистан