НОВИНИ

Отсъстващите победители

Наградите на американската филмова академия безспорно са най-високото отличие в Холивуд, но не такова е мнението на всички творци. Защо Марлон Брандо, Катрин Хепбърн и Уди Алън пропускат церемониите? Къде беше тазгодишният победител в категория “Най-добър чуждестранен филм" Асгар Фархади?

Александър Детев
от Александър Детев
22:10, 02.03.2017
Чете се за: 02:03 мин.
Истории
отсъстващите победители

Катрин Хепбърн е най-награждаваният човек в актьорските категории. Печели наградата за “Най-добра актриса” четири пъти. Недостижим рекорд, следван от Даниел Дей-Люис, Мерил Стрийп, Джак Никълсън и покойните Ингрид Бергман и Уолтър Бренан с по 3 статуетки. Хепбърн е награждавана през 1934, когато е едва на 27, през 1968, 1969 и 1982 година. 4 награди има и друга легенда на киното – Уди Алън. Екстравагантният режисьор, сценарист и актьор е номиниран впечатляващите 24 пъти, но посещава церемонията само веднъж – през 2002 година. Няколко месеца след атаките от 11 септември Алън се качва на сцената в "Долби Тиатър", за да отдаде почит на своята муза и голяма любов – Ню Йорк. Хепбърн също посещава церемонията веднъж – през 1974 година. Тогава тя връчва наградата на добрия си приятел, продуцента Лорънс Вайнгартен.

И двамата сякаш не отдават голямо значение на церемонията. За Алън се твърди, че просто не намира смисъл в нея, докато според запознати Хепбърн е предпочитала да си спести това напрежение.

Други са причините зад опита на Питър О’Тул първоначално да откаже статуетката през 2002-ра. След рекордните 7 номинации и нито една награда, Академията решава да го отличи с почетен Оскар. Актьорът пише писмо до организаторите, в което заявява “още съм в играта” и споделя желанието си да спечели в съревнование с други актьори. От Академията отговорят, че имена като Пол Нюман и Хенри Фонда също печелят първия си награда след като са получили почетна статуетка и О’Тул се съгласява да посети церемонията и да получи своя Оскар. След 2002 година той е номиниран още веднъж, но до смъртта си през 2013 година не успя да спечели. Все пак, О’Тул остава в историята като най-номинирания актьор без награда.

Най-високата сцена в Холивуд също така е добра трибуна за политически и обществени послания. През 1973 година Марлон Брандо отказва да вземе своята награда за “Кръстникът”. Той решава да даде възможност на една друга тема да получи обществено внимание – дискриминирането на индианското население в Америка. Вместо Брандо, на сцената излиза актрисата Сашийн Малкото Перо, представителка на народите апачи, пуебло и яки.

Церемонията е бойкотирана и през 2016 година заради изцяло белите номинации сред актьорските категории. А в неделя на сцената не видяхме иранският режисьор Асгар Фархади, който получи вторият си Оскар за “Търговският пътник”.

Наградата от името на Фархади получи американката от ирански произход Ануше Ансари, която през 2006 година стана първата жена, пътувала в космоса като турист. Тя обясни и причината на отсъствието на режисьора, а именно забраната за влизане в страната на граждани от 7 държави, включително и Иран. Според Фархади “разделянето на света на нас и нашите врагове създава страх. А това е фалшиво извинение за агресия и война”, а апелът му към всички създатели на филми беше, че те “могат да обърнат камерите си и да заснемат споделите човешки качества и да разбият стереотипите на различните народности и религии. Те могат да създадат съчувствие между нас и останалите. Съчувствието, от което днес се нуждаем повече от всякога”.

Няколко часа преди церемонията на площада Трафалгар в Лондон беше организирана безплатна прожекция на филма “Търговският пътник”. Пред хилядите посетители говореха както самият Фархади с видео обръщение, така и кметът на Лондон Садик Кан. Събитието беше организирано след като преди това актьори и режисьори, сред които Ридли Скот и Кийра Найтли, поискаха да излъчат публично филма пред американското посолство в знак на солидарност с Фархади и като протест срещу политиката на американския държавен глава и неговата администрация.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Бъдете с празничната програма на БНТ по случай 3 март
Бъдете с празничната програма на БНТ по случай 3 март
Трудности за училищата в малките населени места при завършване на седми клас
Трудности за училищата в малките населени места при завършване на седми клас