НОВИНИ

Матурите в България - зона на организираната престъпност

Над 26 000 отсъствия са натрупали четирите паралелки на 12 клас от Природо-математическата гимназия в Казанлък само през миналата учебна година. За сравнение, преди години отсъствията са били около 1200 за цялата гимназия, обяви учителят по физика Теодосий Теодосиев на дискусия за качеството на висшето образование, организирана от АБВ.

Елиана Димитрова
от Елиана Димитрова
19:52, 29.03.2016
Чете се за: 00:45 мин.
Още

Според учителя по физика Теодосий Теодосиев в момента има хиперинфлация на дипломите за средно образование.

Теодосий Теодосиев - учител по физика в ПМГ-Казанлък: В България матурите са зона на организираната престъпност, със съдействието на учителите се преписва поголовно и се получава, аз съм и съдебен заседател, документ с невярно съдържание, а това е подсъдно, това е за затвора. Значи голяма част от нас учителите сме за затвора, защото издаваме документ с невярно съдържание.

Освен натрупаните 26 и 500 отсъствия, Теодосиев даде и още примери- ученик му се похвалил, че мълчал 20 минути пред дъската и накрая получил 4. А в друго училище повод за радост предизвикал факта, че деветокласник от ромски произход написал името си само с една правописна грешка.

;

Големият проблем, според учителя, идва от ерозиралия нравствен модел на училището и липсата на външно оценяване. Другите участници в дискусията също подчертаха факта, че Университетите често доучват зрелостниците. Отчетоха обаче и положителните ефекти от новия Закон за висше образование.

проф. Борислав Борисов, председател на ПГ на АБВ: Най-накрая нашите университети могат да създават търговско дружество, за да реализират своята научна продукция.

Смята се, че така науката в България най- сетне ще стигне до бизнеса. Друг ефект от новия закон ще бъде финансирането според качеството на образованието - през 2020 година 60 % от държавната субсидия ще се дава за по-добро качество.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Анализ: Пазарите не реагират панически на терористични атентати
Анализ: Пазарите не реагират панически на терористични атентати
Музей на Пирин ще има в Банско
Музей на Пирин ще има в Банско