НОВИНИ

Отстранена е повредата в Шести блок на АЕЦ "Козлодуй"

Късо съединение изключи за няколко часа Шести блок на ядрената централа в Козлодуй. Малко преди 14 часа днес се е задействала електрическа защита, което е наложило спирането на мощността.

Цветелина Катанска
от Цветелина Катанска
20:22, 03.07.2019
Чете се за: 00:44 мин.
У нас

Повредата е отстранена и малко преди шест часа следобeд блокът е включен към енергийната система на страната.

Недостиг на ток също не е имало, веднага след като се е разбрало за повредата, Електроенеригйният системен оператор, който управлява мрежата у нас е поискал повече ток от топлоелектрическите централи и така недостигът е компенсиран.

Енергийният министър Теменужка Петкова по-рано днес увери, че няма място за притеснения, и сработването на аварийната защита на централата е показала, че тя работи успешно.

Теменужка Петкова, министър на енергетиката: Пети блок на АЕЦ "Козлодуй" работи на пълна мощност, енергийната система на страната е стабилна, ТЕЦ "Марица Изток 2" също е в много добро състояние, има възможност да се включи, така че няма никакъв проблем, хората трябва да бъдат спокойни, бизнесът също, има електрическа енергия достатъчно, колегите от АЕЦ "Козлодуй" се справиха много добре,много бързо и много професионално.

Министърът на енергетиката коментира и високите цени на тока на енергийната борса. Теменужка Петкова обясни, че в момента има много голямо предлагане, което по икономическа логика би означавало ниски цени. Цените обаче са високи защото са такива и на съседните борси. Все пак обаче ще бъде направена проверка на дейността на борсата. За промяна на правилата вчера призова и шефът на държавната НЕК Петър Илиев.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ОББ беше отличена за Банка на годината
ОББ беше отличена за "Банка на годината"
Правителството отпуска 2 млн. лв. за борба с комарите по Дунав
Правителството отпуска 2 млн. лв. за борба с комарите по Дунав