Късо съединение изключи за няколко часа Шести блок на ядрената централа в Козлодуй. Малко преди 14 часа днес се е задействала електрическа защита, което е наложило спирането на мощността.

Повредата е отстранена и малко преди шест часа следобeд блокът е включен към енергийната система на страната.

Недостиг на ток също не е имало, веднага след като се е разбрало за повредата, Електроенеригйният системен оператор, който управлява мрежата у нас е поискал повече ток от топлоелектрическите централи и така недостигът е компенсиран.

Енергийният министър Теменужка Петкова по-рано днес увери, че няма място за притеснения, и сработването на аварийната защита на централата е показала, че тя работи успешно.

Теменужка Петкова, министър на енергетиката: Пети блок на АЕЦ "Козлодуй" работи на пълна мощност, енергийната система на страната е стабилна, ТЕЦ "Марица Изток 2" също е в много добро състояние, има възможност да се включи, така че няма никакъв проблем, хората трябва да бъдат спокойни, бизнесът също, има електрическа енергия достатъчно, колегите от АЕЦ "Козлодуй" се справиха много добре,много бързо и много професионално.

Министърът на енергетиката коментира и високите цени на тока на енергийната борса. Теменужка Петкова обясни, че в момента има много голямо предлагане, което по икономическа логика би означавало ниски цени. Цените обаче са високи защото са такива и на съседните борси. Все пак обаче ще бъде направена проверка на дейността на борсата. За промяна на правилата вчера призова и шефът на държавната НЕК Петър Илиев.