Мнозинството отстрани Валери Жаблянов от поста заместник-председател на Народното събрание. Искането за оставката му беше подкрепено от 110 депутати от ГЕРБ, Обединените патриоти, Воля и един независим народен представител.

71 депутати от БСП гласуваха против и заявиха, че ще сезират Конституционния съд и Съда за правата на човека в Страсбург. ДПС не участваха в гласуването.

Репортаж на Надежда Василева.

От ГЕРБ поискаха оставката на Жаблянов като заместник-председател на НС

От ГЕРБ поискаха оставката на Жаблянов като заместник-председател на НС

А ГЕРБ поиска оставката на Валери Жаблянов като заместник-председател на Народното събрание. Повод стана личната позиция на Жаблянов, включена в офи...

Двучасова размяна на словесни удари предшестваше отстраняването на Валери Жаблянов от ръководството на парламента.

Данаил Кирилов - председател на Комисията по правни въпроси, ГЕРБ: Ние бяхме грубо възмутени от твърдението в декларацията против провеждането на Луков марш, че Народният съд е едно необходимо и неизбежно военновременно правосъдие. Това дискредитира българския парламент.
ГЕРБ с три аргумента за оставката на Валери Жаблянов

ГЕРБ с три аргумента за оставката на Валери Жаблянов

От ГЕРБ представиха три аргумента за оставката на Валери Жаблянов от "БСП за България" като заместник-председател на Народното събрание.

ГЕРБ и патриотите атакуваха Жаблянов и заради изказване срещу договора с Македония, и за поведението му при отдаване на почит на жертвите на комунистическия режим. Той самият определи мотивите като смехотворни.

Валери Жаблянов - зам.-председател на НС, „БСП за България“: С подобни мотиви дори Народният съд не е работил. Образец на политически произвол, фактологическо слабоумие и политическа безпомощност. Това отзад не е политбюро, не е Централния комитет, не е върховния орган на национал-социалистическата партия, където всички трябва да козируваме, защото една госпожа носи някакви символи по себе си. Аз съм представител на БСП и с нейната платформа и програма съм застанал там, а не с вашата и не можете да ми търсите сметка за това.
„Това отзад не е политбюро“, заяви от трибуната Валери Жаблянов
„Това отзад не е политбюро“, заяви от трибуната Валери Жаблянов © БТА
Цветан Цветанов - председател на ПГ на ГЕРБ: Тази реч е недопустима да бъде произнесена тук. Тя е допустима да бъде произнесена на пленум на БСП. И аз съм убеден, че днешното изказване на г-н Жаблянов е заявка за председателския пост в БСП.
Владимир Тошев - депутат от ПГ на ГЕРБ: Ако Жаблянов не е дървена комунистическа глава, аз се извинявам.

ДПС посочиха, че управляващите прилагат двойни стандарти по отношение на престъпленията на Народния съд и Възродителния процес.

ДПС: ГЕРБ няма морално и юридическо основание да иска оставката на Жаблянов

ДПС: ГЕРБ няма морално и юридическо основание да иска оставката на Жаблянов

ГЕРБ няма морално и юридическо основание да иска оставката на Валери Жаблянов като зам.-председател на Народното събрание, по тази причина ДПС няма да...

Йордан Цонев - зам.-председател на ПГ на ДПС: ДПС осъжда Народния съд. И днес заявяваме категорично, че не можем да се съгласим с личната оценка на Валери Жаблянов. ГЕРБ нямате моралното основание да искате днес тази оставка. Освен, че нямате и юридическо такова. По тази причина ДПС няма да участва в този фарс.

ДПС напуснаха заседанието. От ляво защитиха Жаблянов и заявиха, че мотивите за оставката противоречат на Конституцията.

Жаблянов не вижда причина да подава оставка като зам.-председател на парламента

Жаблянов не вижда причина да подава оставка като зам.-председател на парламента

Никаква причина няма да се оттегля. Това заяви пред журналисти в парламента зам. - председателят на Народното събрание Валери Жаблянов от БСП в комент...

Корнелия Нинова - председател на ПГ „БСП за България“: Това е отмъщение за онази оставка, която беше заслужена, заради нарушаване на основни принципи на Конституция и правова държава. Ако днес гласувате оставката на Валери Жаблянов, отивате в Конституционния съд, отивате в съда по Правата на човека в Страсбург и ще получите осмата присъда, европейска вече.

Червените депутати също напуснаха залата.

Александър Сиди - депутат от ПГ „Патриотичен фронт“: След като БСП не се разграничава от изказванията на Жаблянов, означава, че всъщност БСП счита за норма извършването на политически убийства.
Веселин Марешки - зам.-председател на НС, „Воля“: Ние сме абсолютно категорични, че позицията е "за" е точна и ще подкрепим оставката на заместник-председателя.

ГЕРБ, патриотите и Воля отстраниха Жаблянов от поста му. А от ляво не смятат да предлагат друг техен депутат в ръководството на парламента.