ГЕРБ и Обединените патриоти оттеглят законопроекта, с който се улесняваше застрояването по Черноморието. Проектът, който предизвика протести, беше одобрен миналата седмица от Комисията по земеделието и утре трябваше да бъде разгледан в пленарната зала. Промените предвиждаха удължаване с 3 години на срока за застрояване на земеделски земи с променен статут. От БСП подчертаха, че първият законопроект, внесен от мнозинството е оттеглен заради съмнения и неразбирателство, и че законодателният процес в този парламент е тръгнал порочно.

Според управляващите е необходимо първо да бъдат приети Общите устройствени планове на черноморските общини, за да има ясни правила.

Цветан Цветанов - председател на ПГ на ГЕРБ: "Тук трябва действително общите устройствени планове да бъдат приети за черноморските общини, което ще даде възможност да има ясни правила, обществени обсъждания и да можем да защитим всички интереси на всички български граждани и да не допуснем поредното презастрояване или замърсяване на околната среда в районите, в които говорим."
Валери Жаблянов - БСП за България: "БСП постави въпроса за начина, по който беше внесен този законопроект, за начина, по който беше предложен без никакво обсъждане, светкавично да влезе в пленарна зала, което беше продиктувано от наличието на крупни интереси зад тези законодателни изменения."