НОВИНИ

Отвлякоха членове на катарската кралска фамилия в Ирак

Въоръжени мъже отвлякоха 27 катарски ловци, сред тях и членове на управляващата династия в емирството. Инцидентът е станал в пустинята в Ирак близо до границата със Саудитска Арабия.

Тоня Димитрова
от Тоня Димитрова
19:24, 16.12.2015
Чете се за: 01:03 мин.
По света

Нападателите са били с десетки джипове, когато призори нападнали лагера на ловците. Сред заложниците е имало и двама иракчани, които впоследствие са освободени. Иракските сили за сигурност са предприели мащабна издирвателна операция. Според иракското вътрешно министерство отвличането е с политически и медийни цели. Отдалеченият район, в който стана инцидентът, е населен предимно от шиитски племена, които са против политиката на Катар в региона за подкрепа на сунитските бунтовници в Сирия.

Ловците са били ескортирани от иракски сили за сигурност, които решили да не се намесват в атаката заради големия брой въоръжени мъже. Според източник от иракските власти става въпрос за група от поне 100 мъже, за които се смята, че са пристигнали от района на Насирия.

Не е ясно кои точно членове на катарската кралска фамилия са сред отвлечените, които са упражнявали древния спорт - лов със соколи. По това време на годината богатите любители на лова от страните от Персийския залив често пътуват до южната част на Ирак в търсене на плячка, която не съществува в собствените им държави. Неразделни са със своите обучени ловци - сокол-скитник, ловен или далматински сокол.

Любимата им плячка е азиатската хубара - птица, която наподобява малка пуйка. За да я открият ловците пътуват често до държави като Мароко, Ирак, Пакистан и Афганистан. Бивш агент на ЦРУ разказва за своя мисия през 1998 г. в Афганистан. Тогава в лагер край Кандахар е засечен Осама бин Ладен и неговите последователи от Ал Кайда. На агентите от ЦРУ, обаче, е наредено да не предприемат никакви действия срещу терористите, тъй като може да пострадат и ловците от емирствата, които ги придружавали.

Над 12 години след инвазията на Съединените щати в Ирак в страната все още цари насилие и въоръжените атаки не са рядкост. През септември 16 турски строителни работници бяха освободени, след като прекараха месец като заложници на шиитски бойци.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер: Шенген ще се запази!
Председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер: Шенген ще се запази!
Младите актьори от НАТФИЗ подкрепят Българската Коледа
Младите актьори от НАТФИЗ подкрепят Българската Коледа