НОВИНИ

Отвлякоха египетски самолет (Live Feed)

Самолет на египетската авиокомпания "Иджиптеър" с 55 пътници на борда е кацнал принудително на летището в кипърския пристанищен град Ларнака малко след 8.30 ч. тази сутрин, съобщават кипърските медии.

отвлякоха египетски самолет live feed
bnt avatar logo
от БНТ
09:31, 29.03.2016 (извънредно)
Чете се за: 01:38 мин.
По света

Пилотите на Еърбъс А320 са поискали да кацнат на летището в Ларнака заради похитител на борда. Част от пътниците бяха пуснати.

Полицейски сили са предприели операции, но похитителят не е отправили никакво искане.

Еърбъсът, е изпълнявал полет от Александрия до Кайро. В момента се намира в зоната за сигурност на летището в Ларнака.

Властите в Кипър са поставени в повишена готовност и вече е било свикано съвещание на правителството. За инцидента е уведомен и президентът на Република Кипър Никос Анастасиадис.

;

Похитителят на египетския самолет, който се приземи в Кипър, е позволил на жените и децата да напуснат борда. Някои вече слизат, предаде Асошиейтед прес, позовавайки се на кипърски представител. Според пристигащите от Никозия информации вероятно похитителите са повече от един, въпреки че по-рано имаше сведения, че само едно лице е похитило летателния апарат.

; ;

Похитителят освободи египетските граждани и пилотите на самолета. Петима чужденци остават в плен. Предполага се, че те са британци и американци. Според Ройтерс сред пътниците на египетския самолет е имало осем британци и десет американци.

;

Стана ясно, че пилотите са поискали да кацнат извънредно, понеже похитителят е с колан-бомба.

; ;

Египетски гражданин е похитителят на отвлечения самолет на авиокомпания "Иджиптеър", който се приземи тази сутрин в Кипър. Това съобщава египетската държавна информационна агенция.

Според съобщение на "Иджиптеър", публикувано на профила на авиопревозвача в Туитър, са били освободени всички пътници с изключение на четирима чужденци, предаде ДПА. Екипажът също все още се намира на борда.

;

Началникът на летището в Александрия, от където самолетът е излетял, твърди, че на борда му са се качили общо 81 пътници. Сред тях има 9 американци, 4 британци, 2-ма белгийци, един италианец, 4-ма холандци и 30 души от Египет.

;

Според кипърската телевизия CYBC не е изключено похитителят да има лични мотиви. Той имал бивша съпруга в Кипър. Очевидци твърдят, че той е хвърлил писмо на арабски като казал, че иска да й бъде предадено.

;

Според телевизия Ал Арабия на борда на отвлечения самолет няма взривни вещества, съобщи ТАСС.

;

Кореспондентът на BBC Раян Сабри в Кайро съобщи, че всички пътници в отвлечения самолет са освободени и похитителят е останал сам в самолета.

Египетските власти ще дадат извънредна пресконференция.

Според кипърския президент Никос Анастасиадис мъжът не е терорист. Най-вероятно страда от любовна мъка. Той искал да се върне при бившата си съпруга, която живее в Кипър.

;

Преговорите с похитителя продължават. Ал Арабия твърди, че самоличността му е различна и той е египетският гражданин Сейф Мустафа. На борда са останали четирима души от екипажа. Информациите какви са мотивите на похитителя са противоречиви.

;

Кипърската телевизия съобщи, че похитителят е арестуван. Мъжът е излязъл от самолета с вдигнати ръце.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Конкурс за класическа китара в Кюстендил
Конкурс за класическа китара в Кюстендил
ФБР хакна смартфона Саид Фарук
ФБР хакна смартфона Саид Фарук