НОВИНИ

Отвориха пътя към варненското село Орешак

Във Варна и региона днес няма бедстващи общини. Повечето от пътища вече са отворени, няма и селища без ток. Няма сигнали за бедстващи хора и закъсали автомобили. Приютът за временно настаняване на бездомни и социално слаби е запълнен, но са създадени са условия за подслон на още хора. Детските градини и яслите работят нормално. Днес сутринта беше отворен и пътят към аксаковското село Орешак.

отвориха пътя варненското село орешак
bnt avatar logo
от БНТ
20:07, 09.01.2017
Чете се за: 00:52 мин.
У нас

След като три дни варненското село Орешак беше откъснато от света и без електричество, днес хората започнаха да се завръщат към ежедневните си дейности.

Венета Никова: Днес за първи ден изобщо може да се излезе навънка. И пътят се отвори, иначе всеки си стоеше вкъщи.

Венета живее в Орешак отскоро. Споделя, че много хора се прибират в града, когато температурите започнат да падат. На нея обаче зимата й харесва, макар и да се сблъсква с доста трудности.

Венета Никова: Първо когато нямаше ток изключваме главния бушон. А ние нямаме друго отопление и тогава става лошо. Тази година сме си обещали вече без генератор, другата година да не сварваме зимата.

Хората в селото са свикнали да са подготвени за тежки условия. Галин Стефанов си спомня много люти зими.

Галин Стефанов: Лекарствата си ги зареждаме, моята генерация е такава, че се зареждаме с всичко, знаем че зимата е голяма и се зареждаме зимата с лекарства със всичко.

В Орешак знаят, че падне ли сняг, шансът да останат откъснати от света е голям. Днес пътят към селото е отворен, но ако отново задуха вятър - пак ще бъде непроходим. А прогнозата за утре е точно такава.

Нели Ангелова, кмет на с. Орешак: Има ли вятър снегонавяванията много бързо се образуват. Спре ли вятърът техниката влиза и се започва чистенето на улиците.

Роторна техника е единственият вариант за селищата от Североизточна България да се спасят от снегонавяванията по пътищата

Заради изключително ниските температури вилната зона на Орешак все още е без вода.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Транспортният хаос в Лондон ще продължи поне до утре сутринта
Транспортният хаос в Лондон ще продължи поне до утре сутринта
„Българската история” в туристическа поредица
„Българската история” в туристическа поредица