НОВИНИ

Отворени врати в 35 сгради с висока културна стойност в София

България отбелязва Европейските дни на културното наследството заедно с 50 европейски държави. Тази година - под мотото "Изкуството да споделяме". За целта в София вратите си отварят 35 сгради с висока културна стойност. Организатори на проявата у нас са Френският културен институт, Министерството на културата и Столичната община.

Цветелина Катанска
от Цветелина Катанска
21:00, 15.09.2018
Чете се за: 00:55 мин.
У нас

Една от емблематичните сгради, която отвори врати за посетители днес, е тази на Министерството на отбраната.

Построено е преди повече от век, през 1885 г. по проект на първия главен архитект на София - чехът Антони Колар. Следва голямо преустройство от 1939 г. до 1945 г. Построени са още два етажа, а фасадата е украсена с ликовете на част от великите български владетели. Оттогава до днес е запазена голяма част от вътрешното обзавеждане, включително поръчаните от Иран килими.

Мариета Станева, Национален военно-исторически музей: Естествено най-голям интерес предизвика зала, тържествена, където и до днес могат да се видят оригиналните паркети и ламперии, полилеи от 1939 г. - оригиналните персийски килими и една прекрасна сцена от тези стъклописи - Цар Симеон Велики пред портите на Константинопол като еманация на българската военна мощ в историята.

Стъклопис има и във фоайето - българският войн през вековете.

Освен министерството, врати по време на дните на културното наследство отвориха още 35 сгради, включително царския дворец, съдебната палата, народната библиотека и други.

Мария Конакчиева, Френски културен институт: Тази година слоганът е "изкуството да споделяме, колко е хубаво. Ние можем с вас да споделим мисли, но в същото време да споделим нашето минало и евентуално бъдеще.

Идеята на организаторите е догодина врати да отворят и частни домове. Такава сграда тази година е къщата на д-р Иван Карамихайлов, която сега е дом на Съюза на архитектите в България. Тя е купена от хирурга за 4000 златни монети, което се равнява на 26 килограма злато и достроена. Там докторът събира всяка неделя елита на столицата.

Утре дните на отворени врати продължават.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Актьори от Игра на тронове пред БНТ: За кухнята на хитовия сериал
Актьори от "Игра на тронове" пред БНТ: За "кухнята" на хитовия сериал
Родители избират онлайн храната на децата си в ученическите столове в Бургас
Родители избират онлайн храната на децата си в ученическите столове в Бургас