НОВИНИ

Отворени врати във Военната академия в София

Основен ремонт на главния корпус на Военната академия "Георги Стойков Раковски" в София ще започне през следващата седмица. Планира се и изграждане на студентско общежитие, каквото в момента липсва. По този начин висшето училище ще увеличи капацитета си.

Йоана Миланова
от Йоана Миланова
23:20, 10.04.2019
Чете се за: 00:43 мин.
У нас
Отворени врати във Военната академия в София

С близо 2 милиона лева ще бъде ремонтиран главният корпус на академията - от покрива до вратите и прозорците. Ще бъде обновен и третият етаж на сградата, който в момента е опасен.

генерал Груди Ангелов, началник на Военна академия "Г.С.Раковски": На третия етаж имаме 50 кабинета, което с около 1000 човека ще се вдигне капацитета за обучение на слушатели и студенти.

Военната академия се отличава с уникална архитектура - фасадата наподобява старинна крепост, а военните орнаменти по нея напомнят бойни кули. Днес тя отвори вратите си за посетители по повод 107-мата си годишнина. Така хората разбраха любопитни детайли за основните сгради. Например, учебният корпус и малкият щаб оформят първата буква от името на съпругата на княз Фердинанд - Екатерина.

генерал Груди Ангелов, началник на Военна академия "Г.С.Раковски": Самата алея, която разделя парка на две, му създава формата, ако погледнете отгоре, на буквата "Ф" - Фердинанд.

Посетителите видяха демонстрации на електроавтомобили и дронове, както и различни изложби.

Атрактивна бе и демонстрацията на брониран автомобил за 10 бойци, произведен в България.

Атанас Атанасов - инженер във фирмата производител: Има възможност за монтиране на купол отгоре за картечница. В момента е оборудван с един малък радиосмутител да предпазва бойците от имровизирани взривни устройства.

Тържественото честване на годишнината ще бъде утре.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ЕС даде нова, „гъвкава“ отсрочка за Брекзит - 31 октомври
ЕС даде нова, „гъвкава“ отсрочка за Брекзит - 31 октомври
Държава и общини с незаконни харчове
Държава и общини с незаконни харчове