Черната кутия на сваления от турски изтребители руски бомбардировач беше отворена в Москва в присъствието на руски и чуждестранни представители.

Експерти, дипломати и журналисти присъстваха на отварянето на черната кутия на сваления на 24 ноември руски боен самолет Су- 24. Генерал от авиацията обяви едно от заключенията.

ген. лейтенант Сергей Дронов, зам.-командващ военновъздушните сили на Русия: "В настоящия момент разполагаме с всички необходими доказателства, които потвърждават, че руският самолет не е нарушавал границите на въздушното пространство на Турция".

Дронов обърна внимание, че боята около винтовете на кутията е непокътната, което означава, че устройството не е било отваряно. Москва особено държи на откритостта в този случай.

ген. лейтенант Сергей Дронов: "В съответствие с препоръката на президента на Руската федерация процедурата по отварянето и дешифрирането на данните от записващото устройство ще бъдат максимално прозрачни както за руската, така и за международната общественост".

Русия покани експерти от 14 страни да участват в разчитането на данните. Отзоваха се само Китай и Великобритания. Резултатите ще бъдат оповестени в понеделник.