НОВИНИ

Отвориха границата със Сърбия при "Кадъ боаз" заради международен фестивал

Заради международен събор, отвориха границата между България и Сърбия при прохода "Кадъ боаз" до белоградчишкото село Салаш и сръбското Ново корито, на който всяка година се събират над 10 000 души. Свободното преминаване на граничната бразда е само за два дни, но от години хората от двата съседни региона чакат да бъде открит нов Граничен пункт, към който започна и изграждането на път.

bnt avatar logo
от Анжела Каменова
08:00, 25.07.2016
Чете се за: 00:38 мин.
У нас

Според местните хора свободното преминаване на това място трябва да е за постоянно. Споразумението за откриване на граничен пункт е от преди девет години и е ратифицирано от парламентите на двете държави.

Борис Николов, кмет на община Белоградчик: "За съжаление все още нашите правителства не могат да стигнат до окончателно решаване на този проблем за откриване на пункт и най-вече да оправим пътя до тук, за да може спокойно да се пътува от двете страни“.
Миодраг Ивкович, председател на Общинския съвет в Княжевац, Сърбия: "Надявам се, че този граничен пункт, който сплотява хората, ще бъде в скоро време наистина отворен“.
;

Преди две години за бъдещия граничен пункт положиха основния камък. Започна също изграждането на път през белоградчишкото село Салаш към границата със Сърбия. Той обаче остана недовършен.

В белоградчишко, където безработицата е сред най-високите в страната, се надяват с изграждането на граничен пункт да се съживи икономиката в региона.

Инициативата за изграждане на пункта при "Кадъ боаз" е от преди повече от четвърт век, напомнят организаторите на събора и се надяват скоро границата да бъде отворена не само за два дни в годината.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Приключи Комик Кон 2016
Приключи "Комик Кон" 2016
Румен Петков: Спокоен съм, премиерът лично залови седем покемона
Румен Петков: Спокоен съм, премиерът лично залови седем покемона