НОВИНИ

Отвориха офертите за българо-сръбската газова връзка

Три консорциума с международно участие кандидатстват за изграждането на българо-сръбската газова връзка от Провадия до Зайчар. Това стана ясно при отварянето на офертите днес. Проектът е на стойност 2,2 млрд. лв и трябва да бъде построен за година и половина като част от българския участък от "Турски поток".

Цветелина Катанска
от Цветелина Катанска
18:16, 07.03.2019
Чете се за: 00:58 мин.
У нас

В трите консорциума са включени компании от България, Русия, Саудитска Арабия, Унгария и Испания. Техните технически оферти бяха отворени публично в присъствието на представители на участниците и журналисти.

Изборната комисия на "Булгартрансгаз" разполага със срок до края на месеца, за да отвори ценовите оферти по проекта. В случай, че те надвишават предварително обявената цена има няколко варианта, които компанията разглежда.

Проектът предижда да бъде изградена тръба от компресорна станция Провадия до българо-сръбската граница при Зайчар. Дължината на трасето е близо 500 км, а максималният срок за неговото построяване - края на 2020 г. До момента държавната "Булгартрансгаз" е сключила договор за пренос на газ по бъдещото трасе с "Газпром Експорт" и швейцарската "Мет". Нашата компания няма да плаща, ако се забави строителството.

Владимир Малинов, изп. директор на "Булгартрансгаз": В сключените договори за пренос и за запазване на капацитет не са предвидени неустойки за "Булгартрансгаз".
;

"Булгартрансгаз" тепърва ще търси и финансиране за проекта.

Владимир Малинов, изп. директор на "Булгартрансгаз": В самата обществена поръчка сме включили вариант за разсрочено плащане на проекта в рамките на 120 месеца или десет години и това е едната от формите за финансиране на проекта. Успоредно с това предвиждаме в рамките на първото шестмесечие на тази година да обявим и процедура за финансираща процедура на проекта.

Шефът на дружеството обаче беше категоричен, че заем от руската "Газпром" не е търсен за строителството.

Владимир Малинов, изп. директор на "Булгартрансгаз": Никога не сме гледали на тази тръба като българския участък на турски поток, това е разширение на газопреносната ни мрежа, която дава възможност за допълнителни входно-изходни капацитети на "Булгартрансгаз".

Въпреки това обаче проектът остава сред ключовите за пренос на газ от бъдещия хъб "Балкан" край Провадия за Западна Европа.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Унгария започва да сваля противоречивите плакати с Жан-Клод Юнкер
Унгария започва да сваля противоречивите плакати с Жан-Клод Юнкер
Номинираха кандидатите за членове на ЦИК
Номинираха кандидатите за членове на ЦИК